dinsdag 26 oktober 2010

Drie keer webcare

Drie voorbeelden van webcare, die toevallig alledrie met lezen te maken hebben. Twee keer een uitgeverij die actief reageert en een keer een communicatiemedewerkster van een minister.

Laat ons weten wat je ervan vindt
Ik twitter en blog regelmatig over wat ik lees en gelezen heb. Zaterdagavond twitterde ik dat ik offline ging om de nieuwe Thomése te lezen. Tot mijn verbazing reageerde Uitgeverij Contact daar op:
Laat ons ns wetwn wat je ervan vindt! RT @Ingmario: Off line nu, de nieuwe Thomése lezen. Ik ben benieuwd... http://bit.ly/aFohUx
Dat was de eerste keer dat ik op deze manier door een uitgeverij aangeschreven werd.

De vertaling is verschenen
Een paar dagen eerder, afgelopen donderdag, kreeg ik een email van een medewerkster van Uitgeverij Nieuwezijds. Ze schreef dat ze via Google op mijn blog-post over The Checklist Manifesto van Atul Gawande was gestuit en dat vorige week de Nederlandse vertaling van het boek was verschenen. Of ik mijn volgers daar op wilde wijzen? Ze sloot af met de zin:
"Moch u overigens een exemplaar van Het checklist-manifest willen ontvangen, dan hoor ik dat graag."
Ik heb nog gevraagd of ze bedoelde dat ze me het boek "zomaar" wilde opsturen en dat bleek ze inderdaad te bedoelen. Vandaag of morgen ligt het boek in mijn brievenbus.
Dat is toch mooi?

De minister leest wel boeken
Gisteren schreef ik over de Vlaamse minister van Natuur en Cultuur dat zij in een interview met Ter Zake zich niet kon herinneren welk boek ze als laatste gelezen had. Een paar uur nadat mijn blog verschenen was, reageerde Brigitte Borgmans dat ik het interview toch maar eens goed moest bekijken, omdat minister Schauvliege helemaal niets zegt over boeken lezen. "Ze leest wel degelijk boeken, vroeger al en nu ook."
Mevrouw Borgmans blijkt een medewerkster van de "Cel Communicatie" van de minister te zijn. Dat maakt haar reactie toch wel opvallend. Vanmorgen heb ik haar daarom een e-mail gestuurd met de vraag of deze vorm van webcare een van de taken van haar "cel" is. En ik heb gevraagd of het gebruikelijk is dat de communicatie-medewerkers van de Vlaamse ministers dit doen, of dat zij een uitzondering vormt. Helaas heb ik nog geen antwoord ontvangen.
Wordt misschien vervolgd.

Gerelateerd
Doxis ziet 't even niet zo helder
#4 en #5 Rss en webcare
Geboren in de 20ste eeuw

2 opmerkingen:

  1. Interessante ontwikkeling hè. Het valt mij inmiddels 10 maanden op weg in 2010 dat webcare steeds normaler en gebruikelijker begint te worden. Recent had ik het aan mijn broek hangen met bijvoorbeeld #OXXIO via Twitter. En de afgelopen week zag je met T-Mobile versus @Youp webcare langzaam bekend worden bij het brede publiek.

    Ik had de indruk dat de webcare vooral een boost had gekregen onder invloed van met name Twitter en (iets mindere mate) Facebook. Opvallend dat bij jou juist je blog momenteel veel webcare genereert. Zegt dat wat over je onderwerpen of over de waarde van je blog ;-).Ik ben benieuwd of jij daar nog ideeën over hebt, wellicht hype ik op dit moment de Twitter/Webcare combinatie ook te veel hoor?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Timmietovenaar Zo had ik er nog niet naar gekeken. Toevallig zie je dat hier van drie verschillende "technieken" gebruik gemaakt wordt. Uitgeverij Contact lijkt duidelijk een twittersearch op "Thomése" te gebruiken. De medewerkster van uitgeverij Nieuwezijds heeft 'gewoon' gegoogled op "Atul Gawande" en is op mijn blog uitgekomen (ik zie haar ook terug in mijn analytics data). En ik denk dat de kabinetmedewerkster van de minister een Google-alert aan heeft staan op "Schauvliege" en dus op die manier bij mij terecht is gekomen.
    Wat de "uitvoering" betreft: de reactie van Contact is natuurlijk het makkelijkst, een retweet en het ego van een lezer is gestreeld. Ik ben vooral benieuwd of zij straks ook reageren op mijn leesverslag.
    De reactie van Nieuwezijds vind ik eigenlijk heel sympathiek, een soort beloning achteraf, want ze had het boek al opgestuurd voordat ik geschreven had dat de vertaling verschenen is.
    Over de reactie van Brigitte Borgmans schreef Christian dat het vooral "webdefense" was. Voorlopig ben ik dat niet met hem eens. Ze heeft heel netjes een feitelijk onjuistheid gecorrigeerd. Maar ik ben wel benieuwd of zij ook nog op mijn e-mail gaat reageren, anders blijft het inderdaad toch meer een reactie voor de bühne.
    Wat dit allemaal zegt over de waarde en status van mijn blog weet ik niet. Zo veel lezers heb ik nou ook weer niet...

    BeantwoordenVerwijderen