donderdag 22 maart 2012

You win some, you lose some #WOB #KB

Op het moment dat ik net aan het bedenken was hoe ik een ingebrekestelling naar de KB zou sturen, kreeg ik e-mail van de directiesecretaris van de KB:
Geachte heer Koch,
Hierbij treft u de beslissing aan op uw bezwaarschrift van 26 december 2011. Tevens is ter informatie het verslag bijgevoegd van de hoorzitting die is gehouden op 5 maart j.l. Beide stukken worden u ook per post toegezonden.
Precies op tijd kreeg ik dus toch een besluit op mijn bezwaarschrift en het verslag (pdf) van de hoorzitting.
En de inhoud van het besluit valt niet tegen.

Mijn eerste twee bezwaren - over het weglakken van data en over het niet-openbaar maken van de overwegingen om met Google in zee te gaan - worden gegrond verklaard. Uiterlijk vandaag om 18.00 uur zullen daarom hier nieuwe en aangepaste documenten verschijnen, waaronder de vergaderverslagen van de KB-directie en het Algemeen Bestuurscollege met een bijbehorende notitie.
De documenten die in het contract expliciet genoemd worden en waar ik naar gevraagd heb, worden niet openbaar gemaakt, maar dit wordt ditmaal gedetailleerder en duidelijker beargumenteerd. Hierbij blijft het lastig natuurlijk dat ik niet kan beoordelen hoe concurrentiegevoelig deze informatie is.
Opvallend vind ik overigens wel nog deze passage over de waarde van boeken die gescand worden:
Ten aanzien van (b): over 'material of particularly high value' bestaan nog geen schriftelijke documenten. Zodra dat wel het geval zal zijn, kunnen wij deze niet verstrekken omdat gezien de kans op diefstal onwenselijk is boektitels uit onze collectie openbaar te maken die een waarde van meer dan 10.000 dollar vertegenwoordigen.
De laatste alinea is het ook wel waard om helemaal geciteerd te worden:
Graag maken wij u tot lot nog attent op het volgende.
Wanneer u er prijs op stelt, nodigt de KB u graag persoonlijk uit voor een rondleiding met betrekking tot het Google-project, die onder meer inzicht biedt in de zorgvuldige wijze waarop de boeken worden geselecteerd en klaargemaakt voor transport.
Interessant!
Nog mooier zou het natuurlijk zijn als ik ook nog naar het digitaliseringscentrum van Google (in Duitsland (pdf)) mocht, desnoods in een geblindeerd grijs bestelbusje...

Gerelateerd
Daar zijn ze dan: de KB-Google-documenten #wob
Dat was de hoorzitting #WOB

2 opmerkingen:

 1. Bij het lezen van de volgende passage moest ik weer eens aan deze procedure denken: "... What are the benefits for libraries of choosing the Internet Archive over Google Books?
  Google offers to cover the costs of the labor to do the digitization,
  but the libraries that participated ended up paying a very large amount
  of money just trying to prepare the books and get them to Google. Often
  they spent more working with Google than they would have with the
  Internet Archive, and in the latter case they do not have restrictions
  on their materials. So Google digitizes even public domain materials and
  then puts restrictions on their re-use. Everybody that says that it is
  open has got to mean something bizarre by ‘open’...." (bron). Ik kwam er bij uit naar aanleiding van de volgende blog-post van Edwin Mijnsbergen : Nog niet enthousiast die gaat over het nieuwe 'streaming'-aanbod van e-books deoor bibliotheek.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je voor deze verwijzing Joost. Ik had de blog van Bert ook gelezen en in mijn "blog-onderwerl-lijstje" gezet.

  BeantwoordenVerwijderen