woensdag 16 februari 2011

Openbaarheid in Vlaanderen

Een paar weken geleden verwees Eric op het Archiefforum naar de gearchiveerde websites van de stad Antwerpen. Toen ik de archiefexemplaren wilde raadplegen bleek er een addertje onder het gras te zitten.
Op grond van artikel 17 het Vlaamse openbaarheidsdecreet moet de aanvrager van overheidsinformatie zijn aanvraag schriftelijk indienen en moet hij zijn identiteit bewijzen. Het addertje is nu dat overgebrachte archieven hier blijkbaar ook onder vallen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je de archief-exemplaren van de (voorheen) openbare website van de stad Antwerpen pas van huis uit kunt raadplegen als je:
  1. een account bij het Felixarchief hebt aangemaakt en
  2. in Antwerpen aan de balie bent geweest en hebt bewezen dat jij bij die account hoort! 
Dat is nog al een verschil met Nederland, waar je je noch voor een WOB-verzoek, noch voor inzage van overgebrachte archieven op grond van de Archiefwet hoeft te identificeren.
(Dat archiefdiensten hier toch om vragen, is meer vanuit een controle-aspect: ze willen bij eventuele vermissing of beschadiging kunnen achterhalen wie een archiefstuk voor het laatst heeft geraadpleegd.)

Overigens: mijn gebruikersaccount is ondertussen gevalideerd, maar ik heb de websites nog altijd niet kunnen bekijken. Als je ze wil inzien, e-mailt het Felix-archief een ZIP-bestand (DIP in OAIS-termen) met alle bestanden. Het tweede addertje is nu dat de kleinste, gearchiveerde site circa 35 MB is en geen van mijn mailboxen dergelijke omvangrijke bestanden accepteren...

Aanvulling op woensdag 16 februari 2011 om 20:46 uur
In bovenstaand bericht bleken nog al wat slordigheden en fouten te staan. Lees daarom vooral ook Openbaarheid in Vlaanderen - aanvullingen en correcties

Gerelateerd
Optimaal Digitaal
Muziek in het Archief - voorheen een archiefding
Isn’t our American democracy amazing?
Het archiveren van weblogs
Lulu en het archiveren van websites

Plaatje: freedom of movemento, freedom of information van Cau Napoli

Geen opmerkingen:

Een reactie posten