donderdag 24 juni 2010

Isn’t our American democracy amazing?

Fascinerend...
Omdat Elena Kagan door president Obama is voorgedragen als lid van het Hooggerechtshof, hebben het NARA en de Clinton Presidential Library tussen 10 mei en nu 170 duizend pagina's gelezen, beoordeeld, beschreven, gescand en online gezet. Dit zijn documenten van en over Kagan uit haar de tijd dat ze werkte als staflid van het Witte Huis. Op basis van deze oceaan aan documenten en informatie kunnen het Congres, de pers en het volk beoordelen of Kagan al of niet geschikt is als lid van het Hooggerechtshof.

Stel je voor dat dat hier ook gebruikelijk zou zijn. Hirsch Ballin wordt voorgedragen als lid van de Raad van State en prompt worden als 'zijn' dossiers uit de tijd dat hij minister was, openbaar. Wordt Aboutaleb burgemeester? 'Zijn' archieven als staatssecretaris worden gescand en gepubliceerd. En is hij ook nog wethouder geweest ergens? Hupsakee, ook allemaal openbaar.

Dat zou nog eens een uitdaging zijn, maar zorgt misschien voor wat meer archiefbewustzijn onder bestuurders...

2 opmerkingen:

  1. Hoewel ik vind dat veel wat uit Amerika (lees Verenigde Staten) komt niet echt een aanwinst is voor onze maatschappij, kan ik hun houding met betrekking tot de actieve openbaarmaking van documenten wel waarderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgens mij leidt dat alleen tot een strenger selectie (lees: weggooi) beleid ;)

    BeantwoordenVerwijderen