maandag 28 juni 2010

Disqus: verzamel de conversatie op je blog

Eergisteren schreef ik over de vraag of de omschrijving van archief als "procesgebonden informatie" wel voldeed. Zoals je hieronder kunt zien reageerden Marco en Andrea via twitter in plaats van de reactie-mogelijkheden van deze weblog.



  1. Ingmar Koch
    Ingmario Geblogd over: Is archief wel procesgebonden informatie? #kvan10 http://goo.gl/fb/eH9nS



  2. Marco Klerks
    MarcoKlerks @Ingmario Ben het helemaal eens met je laatste alinea. Vraag: Worden alle taken wel volgens een proces uitgevoerd?



  3. Andrea de Palm
    andreadepalm @Ingmario Bij ons iig wèl #MinVenW Processen zijn ook uitvoerig beschreven en beheerd in #SDI Ook #DIM taken procesmatig vastgelegd.



  4. Ingmar Koch
    Ingmario @andreadepalm Dus bij #MinVenW ontstaat archief alleen uit vastgelegde processen? Mijn punt is juist dat dit niet het geval is!



  5. Ingmar Koch
    Ingmario @MarcoKlerks en @andreadepalm Het mooie van een weblog is trouwens dat je onder de berichten kunt reageren ;-)



  6. Ingmar Koch
    Ingmario @MarcoKlerks Mijn antwoord is dus "Nee", nu niet en vroeger ook niet



  7. Andrea de Palm
    andreadepalm @Ingmario Ja, maar vanaf mobiel wat lastig ;-) Durf niet te beweren dat àl t archief procesmatig tot stand komt maar wordt wel nagestreefd



  8. Andrea de Palm
    andreadepalm @Ingmario Kwestie van kip en ei: weet niet wie r mee begonnen is. DIM unit levert procesmatige ondersteuning, maar klant(groep) werkt ook zo



  9. Andrea de Palm
    andreadepalm @Ingmario ..daar zijn wij voor. Klant(groep) neemt van ons DIM ondersteuning af. Processen wel io met klant gedefinieerd.
-- this quote was brought to you by quoteurl

Omdat het zonde is dat deze conversatie niet op of bij de weblog plaatsvindt, maar op een ander platform, heb ik dit weekend geexperimenteerd met Disqus.

Disqus Comments is a comment system and moderation tool for your site. This service lets you add next-gen community management and social web integrations to any site on any platform. Hundreds of thousands of sites, from small blogs to large publications, rely on Disqus Comments for their discussion communities.

Met Disqus kun je gewoon reageren op deze weblog (en de reacties worden gewoon opgeslagen in Blogger) en zoals je hier ziet, kun je eenvoudig reageren op andermans reactie. (Ja, ik weet dat het maken van draadjes nadelen kan hebben...)
Een andere verbetering ten opzichte van de Blogger-reacties vind ik, dat ik van iedere nieuwe reactie een e-mail krijg. En ik kan een antwoorden e-mailen dat onder de weblog verschijnt!

Conversatie
En die conversatie dan? Na een dagje klooien, slaagde ik er in om de relevante tweets onder de blogs te laten verschijnen en soms leverde dat tweets op die ik nog niet gezien had. Maar of het nu feilloos werkt, is me nog niet helemaal duidelijk. Tot nu toe heb ik de tweets min of meer handmatig moeten toevoegen door een soort 'reset' te doen bij ieder bericht en nog heb ik de indruk dat er tweets gemist worden...
Wat ik in ieder geval nog mis, en wat volgens de documentatie wel zou moeten verschijnen, zijn de andere blogs waarin naar mijn blogs verwezen wordt. Christian was zo vriendelijk een test-bericht te maken, maar dat heb ik nog niet op mijn site zien verschijnen.

Minpunten
Ander minpunt is dat Disqus niet werkt op mijn Blackberry, je kunt dan reacties zien noch plaatsen. Op de Android werkt het goed en op Windows Mobile blijkbaar half. Wil iemand even op de iPhone kijken?
Je kunt nu ook niet meer met je Blogger-profiel inloggen om te reageren. Daar staat tegenover dat je wel via Facebook of Twitter kunt inloggen. Bij die laatste variant kun je je reactie meteen twitteren. Je kunt ook inloggen met Open ID (dat je kunt koppelen aan je Blogger-profiel), maar wat de lol daarvan is, is mij nog niet helemaal duidelijk
Wat ook heel jammer is, is dat de berichten van Andrea en Marco die hierboven staan, nooit zullen worden toegevoegd. Disqus kijkt enkel naar de url die in tweets genoemd wordt. Het zou mooi zijn als ook reply's meegenomen werden.

Ondanks dat Disqus dus (nog) niet helemaal doet wat op de doos staat, laat ik het nog even staan. Vooral de mogelijkheid om via e-mail te reageren vind ik zeer aantrekkelijk. Als de andere functies blijven haperen, neem ik eens contact op met Giannii. Ik lees hier dat hij heel behulpzaam is.

Maar misschien is jullie mening nog wel belangrijker: wat vinden jullie van deze vernieuwing? Beter, slechter of hetzelfde als de standaard Blogger-reactiemogelijkheden? Je mag je reactie ook twitteren, als je dan deze url maar in je bericht opneemt...

17 opmerkingen:

  1. @Ingmario. Na eerdere (tevergeefse?) pogingen om een reactie te geven rechstreeks in Twitter, nu rechstreeks in disqus, via twitter ingelogd onderaan je log. Ik ben nog niet razend enthousiast :-(

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je tweets worden wel gevonden (zie beneden) maar om een of andere reden verschijnen die pas als ik Disqus gezegd heb dat-ie ze moet gaan zoeken.
    Ik ga nog uitzoeken of en hoe dat op te lossen is...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In de instellingen van Blogger kun je een of meerdere mailadressen opgeven om direct reacties toegemaild te krijgen (Dashboard > Instellingen > Reacties > E-mail met reactiebericht - helemaal onderaan). Naar reageren per mail heb ik nog nooit gekeken - bloggen per mail kan wel.

    Ik ben benieuwd wat je nog meer aan Disqus ontdekt. Ondanks dat de conversaties waar het je in eerste instantie om ging nog steeds niet op je blog verschijnen, is wat er al wél verschijnt winst. De gebrekkige functionaliteit op mobieltjes is dan weer een minpunt, evenals de noodzaak om handmatig te resetten.

    Voorlopig krijgt Disqus het voordeel van m'n twijfel, maar vooralsnog alleen op jouw blog. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Aha, door de zin "Een andere verbetering ten opzichte van de Blogger-reacties vind ik, dat ik van iedere nieuwe reactie een e-mail krijg" begreep ik dat je die eerste nog niet had ontdekt. Maar goed, de tweede verbetering (reageren per mail) is er inderdaad nog niet bij. Hopelijk in de toekomst wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Voor de goede orde: ik heb zojuist per mail gereageerd (reply op de notificatiemail met jouw reactie), dus we zullen eens zien...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb het even via mijn iphone geprobeerd en dat werkt. Ik zie de comments en ik kan er een plaatsen. Zie:
    http://www.hansonexperience.com/my_weblog/2010/06/social_media_en_kansen_voor_het_onderwijs.html

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dank je wel Hans.
    Typisch trouwens dat het bij jou wel met de iPhone werkt, ik kreeg van iemand anders te horen dat 't niet werkte. Welke versie etc gebruik jij?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja ik merk ook dat je regelmatig met de hand moet updaten

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik geloof dat ik heb achterhaald hoe het zit met antwoorden via e-mail. Als je zelf een Disqus-account hebt, dan kun je ook op andermans blog via e-mail reageren. Zie bijvoorbeeld hier: http://www.hansonexperience.com/my_weblog/2010/06/social_media_en_kansen_voor_het_onderwijs.html#comment-59973743

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Beste Ingmar,

    Via Google kwam ik je blogger blog tegen waar je Disqus op geïnstalleerd hebt. Nu heb ik dit ook gedaan (zie http://stenkate.blogspot.com/2010/08/nieuw-reactie-systeem-disqus-graag.html), en was ik benieuwd of je zelf nog extra instellingen hebt aangepast om bijvoorbeeld Twitter berichten als reacties te laten weergeven op je blog. Mijn eerste twitter test hiervoor kreeg ik namelijk niet op mijn blog weergegeven.

    Ik zie je reactie graag tegemoet!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dit is een test om te kijken wat er in Disqus gebeurt als je op de mobiele-blogger-site reageert.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. De mail-functies van Blogger kende ik, maar volgens mij kun je daarbij
    niet met 'n mail reageren. Verder heeft Disqus nog wat andere aardige
    dingen, maar dat vergt nog wat uitzoeken en -proberen. Wordt vervolgd

    Op 28-06-10 heeft Disqus<> het
    volgende geschreven:

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Tjonge, moet toch wat preciezer gaan formuleren ;-) Andere vraag: kun
    jij nu ook via e-mail reageren?

    Op 28-06-10 heeft Disqus<> het
    volgende geschreven:

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Als ik dit per email terug stuur wat gebeurt er dan?

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Beste Stephan, het gaat vanzelf, maar duurt soms even. Later meer, heb
    nu vakantie

    Op 19-08-10 heeft Disqus<> het
    volgende geschreven:

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Dit is een test om te kijken wat er in Disqus gebeurt als je op de mobiele-blogger-site reageert.

    BeantwoordenVerwijderen