dinsdag 14 februari 2012

Ajax, e-mail en archiefbeheer

Ja, ja, Ingmar bladert en schrijft over voetbal! Want ook daar is archiefbeheer belangrijk.
Afgelopen weekend stond in de NRC een interview met Martin Sturkenboom, de opgestapte interim-directeur van Ajax. Het gaat over zijn onenigheid met Wim Jonk, die iets met de jeugdopleidingen doet:
„Nou ja, je hebt het over iemand [Wim Jonk, IKo] die bij Volendam is weggestuurd wegens een gebrek aan organisatietalent. Als Jonk het voor het zeggen houdt, dan voorspel ik heel veel slechts bij de jeugdopleiding van Ajax. Laatst ging hij plotseling zelf de training van de A2 doen. Weet je waarom? Jonk wilde doen geloven dat ik hem dwars had gezeten bij het aanstellen van een nieuwe trainer. Ik wist van niks totdat ik op 26 januari opeens een mail kreeg van Jonk. Hij stelde dat ik al twee mailtjes van hem onbeantwoord had gelaten. Die stonden eronder geplakt. Ik dacht: ‘Kom ik nu uit een ei?’ Ik heb iemand van de ICT erbij gehaald en die bevestigde dat die mails nooit waren verzonden. Met dit soort praktijken had ik dus te maken.”
En wat zei Jonk?
Wim Jonk bestrijdt het geschetste beeld en zegt dat Sturkenboom zelf een afspraak had afgezegd. De genoemde mails kwamen na verloop van tijd als terug als niet-afgeleverd. Toen heeft hij het via een ander systeem nog eens geprobeerd. Jonk: „Dit tekent zo’n man, dat hij dit zegt.”
Mooi man, e-mails die volgens een ICT-er nooit verzonden zijn, e-mails die "na verloop van tijd terug kwamen" en e-mails die dan maar "via een ander systeem" verzonden (en ontvangen?) werden.
Zoek het archiefstuk...

Gerelateerd
E-mail is toch geen archief
Interne e-mail is geen archief

Plaatje: De oudste elftalfoto van een Ajax I - elftal. V.l.n.r. boven: Pasteuning, Stallmann, Geissler, Martare, Van der Laan. Midden: Hein Brockman, Holst, Hertel. Onder: Harbord, Kist, Dijkstra.

4 opmerkingen:

 1. Kan die email via een WOB-verzoek worden opgevraagd? Want dit is natuurlijk een welles-nietes verhaal dat ontrafeld moet/kan worden. Die Jonk had volgens mij meer verstand van techniek op het veld dan via de pc. Heeft op mij nooit een snuggere indruk gemaakt. Ging ook samen met Bergkamp ten onder in het mediageweld van Inter Milan. Of interim-directeur Sturkenboom (50 K per maand las ik ergens) echter wel betrouwbaar is blijft tot nu toe even duister. Tenenkrommend die Ajax-soap. 

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij mijn weten is Ajax geen bestuursorgaan (al wekt de media-aandacht wel eens een andere indruk), dus de WOB is niet van toepassing. Misschien dat er in het ondernemingsrecht nog wel een artikeltje te vinden is dat gebruikt kan worden, maar dat weet ik niet...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Had het stuk toevallig ook gelezen, terwijl ik me eigenlijk dood erger aan de Ajax soap. Verbaasde me ook al over e-mails die na verloop van tijd terugkwamen. Geeft toch wel mooi het communicatieniveau bij Ajax weer :-s

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met enige verbazing heb ik de Ajax-perikelen nu en dan bekeken, het is het niet waard om je erover te ergeren. En dit vond ik zelfs wel amusant inderdaad

  BeantwoordenVerwijderen