woensdag 12 januari 2011

Het archief van de krant

Afgelopen weekend schreef de Sjoerd de Jong, de ombudsman van de NRC, over het wijzigen van krantenartikelen in het (digitale) archief van de krant: Een archief moet een archief blijven, ook dat van de krant.
Steeds meer lezers en bezoekers van de website vragen de krant of stukken die zij hebben ingestuurd, of waarin zij voorkomen, kunnen worden aangepast. Sommige lezers willen hun stuk helemaal van de site hebben, of uit het archief verwijderd hebben. Regelmatig wordt ook gevraagd of de naam van de inzender bij een stuk kan worden geschrapt.
Gaat de krant daarop in?
In het algemeen: nee.
De reden daarvoor is dat het digitale archief betrouwbaar moet blijven, dat wil zeggen dat je er stukken moet kunnen terugvinden zoals ze zijn gepubliceerd.
In de rest van het stukje legt De Jong redelijk genuanceerd uit wanneer artikelen in het archief wel en wanneer ze niet gewijzigd worden.

Wat ik wel opvallend vind, is dat De Jong enkel uitgaat van de papieren krant: stukken die 'gedrukt' zijn, worden niet meer gewijzigd. In het stukje wordt geen enkele aandacht besteed aan de artikelen die enkel op nrc.nl verschijnen.
Dat herinnerde me aan een stukje dat ik een paar maanden geleden gelezen had, dat precies hierover ging: How to turn a paper of record into a website of record.
When I raise this issue I sometimes hear back some variation on “What’s the big deal? Wire services change their copy all the time. Newspapers have always revised stories from edition to edition. How’s the Web different?”
I’ll tell you how: When newspapers change a story from the early to the late edition, the early edition is still out there for people to read and compare. When you change a Web page, the older version disappears, unless you take active steps to save it.
Ik heb dit voorgelegd aan De Jong en dit was zijn reactie:
@Ingmar: Ja, goed punt. Dit ging puur om stukken die in druk zijn verschenen. De site brengt weer extra complicaties met zich mee, omdat stukken daar regelmatig worden ‘ververst’. Bovendien is de site nrc.nl onlangs ingrijpend vernieuwd, waardoor het dubbelen met de print-versie van de krant nog is afgenomen.
Goed onderwerp, ik zal er tzt op terugkomen.
Ik weet trouwens niet wat de aanleiding van het artikel van De Jong was, maar vlak voor het weekend werd bekend dat de Volkskrant in maart 2011 stopt met de VKblogs. In De Nieuwe Reporter werd ook een link gelegd met de krantenarchieven.

Gerelateerd
Het archiveren van weblogs
Lulu en het archiveren van websites

Plaatje: Newspaper nails van Charmhales (Dat zal je niet lukken met een digitale krant...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten