vrijdag 8 oktober 2010

Een dagje Den Haag

Gisteren moest ik voor de Algemene Ledenvergadering van de KVAN in Den Haag zijn en als je zes uur in de trein moet zitten, is het verstandig om je dag verder zo vol mogelijk vol te plannen.
Dus 's ochtends twee afspraken: eentje met Max Beekhuis, waarin we het hele "archiefveld" doorgenomen hebben en gepraat hebben over het Doxis Seminar in 2011. Hoogstwaarschijnlijk mag ik weer wat lastige vragen gaan opwerpen en deze keer op een heel bijzondere locatie.

De tweede afspraak was met Erik-Jan Keulemans, Robert Gillisen, Inge Angevaare en Annelies van Nispen. Helaas was Annelies ziek, maar gelukkig was Aike van der Ploeg bereid de vijfde stoel te bezetten. Onderwerp was "digitale duurzaaamheid bij de mensen thuis" en hoe we daar wat meer aandacht aan konden besteden. In eerste instantie hadden we allerlei wilde plannen met bijeenkomsten enzo, maar om te beginnen zijn we nu uitgekomen op het vertalen van de folder (pdf) van NDIIP hierover. Daarna moeten we nog nadenken hoe we deze informatie ook echt "bij de mensen thuis" krijgen. Wordt vervolgd.
De ALV begon om 13:45 en Fred van Kan slaagde erin om alle agendapunten er in minder dan driekwartier door heen te jagen. Volgens mij was Chido de enige die hierover getwitterd heeft. Belangrijkste nieuwtje was waarschijnlijk wel dat de KVAN-dagen in 2011 op 6 en 7 juni zullen plaatsvinden in Friesland. Van het uiterste Zuiden naar het hoge Noorden dus...

Aansluitend op de ledenvergadering sprak Mr Willibrord Davids de Ketelaar-lezing uit, helaas niet in aanwezigheid van de naamgever zelf. Mevrouw Ketelaar was er trouwens wel. Verschillende toehoorders hebben live-verslag uitgebracht en er is een Twapperkeeper-archief aangemaakt. Vanochtend bleek dit echter niet helemaal goed te functioneren. Hier is al een samenvatting te vinden, volledige tekst volgt nog en hier zijn de bespiegelingen van Martin Berendse.
De lezing was op zich wel aardig, maar na afloop waren de meeste mensen die ik sprak het er wel over eens dat we niet heel veel nieuws gehoord hebben. Het was vooral jammer dat de archivaris van de Tweede Kamer de vraag die hij naderhand in de wandelgangen formuleerde, niet "en public" stelde:
Hoe zit het met de toegankelijkheid van het archief van de Commissie zelf? 
Dat schijnt bij het Nationaal Archief gedeponeerd te zijn, maar de status is blijkbaar onduidelijk.
Aan het eind van de dag met zes andere tweeps saté gegeten op het Plein, waar naast de onvermijdelijke ministers, kamerleden en ambtenaren nog meer BA's ("Bekende Archivarissen") waren neergestreken.
Het was een drukke, maar mooie dag door de interessante gesprekken met allerlei mensen.

De foto is van Sebastian Ter Burg

4 opmerkingen:

  1. Ik vond de bijdrage van Davids een waardevolle, omdat er twee zaken heel duidelijk naar voren kwamen. De regelgeving rond rubricering, 0penbaarheid en toezicht hierop is prima. Tweede resultaat, zoals altijd mensen maken de zaak, maw rgels mogen dan goed zijn maar gedrag van betrokkenen kan beter. De interventie aan het einde van de dag van de BuiZa ambtenaar sprak boekdelen. Deze man was namelijk beveiligings ambtenaar geweest en regelmatig geconfronteerd met werkzaamheden die in documentaire zin gerubriceerd waren. De eerste helft van de regels, rubriceren heeft hij altijd toegepast, het tweede deel het derubriceren was niet zijn taak maar die van anderen(?). Waarmee het gelijk van Davids bewezen werd. De verkapte oproep van Davids aan de Algemene Rijksarchivaris om zijn adviestaak mbt de derubricering echt inhoud te gaan geven vond ik ook prima. Op de trap op weg naar het bier door Peter Horsman en mij samengevat als "Vlerk aan je werk".

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Max Je bent er snel bij zeg!
    Je hebt gelijk dat dit interessante punten zijn en ik ben ook blij dat Davids zei dat we geen nieuwe Algemene Informatiewet nodig hebben, maar het was voor degene die een beetje thuis zijn in deze materie allemaal niet heel verrassend. Dat is meer wat ik bedoelde

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Ingmar
    Juist die AWO vond ik jammer. Niet vanwege rubricering, maar vanwege openbaarheid. Nu hebben we de WOB voor openbaarheid, maar die geldt niet voor de Hoge Colleges van Staat, de Rechterlijke Macht en allerlei informeel met overheidsgezag beklede organisaties als de VNG, IPO, ziekenhuizen en verzekeringsmaatschappijen. De AWO zou precies die openbaarheid oprekken.

    @Max
    Al zolang ik Berendse in het archiefwezen hoor rondlopen, heeft hij het over openbaarheid en derubricering. Ik had het idee dat de oproep van Davids aan de ARA er meer een 'voor de bühne' was, ter ondersteuning van Berendses werk dan een schrobbering.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Chido Dat zou misschien een zinvolle uitbreiding zijn geweest, maar als de cultuur niet mee verandert...

    BeantwoordenVerwijderen