donderdag 24 februari 2011

Brieven aan een staatssecretaris

Eergisteren zijn Gaston Franssen en Anneke Jansen de weblog Wat onderneemt Halbe Zijlstra gestart.
In de ietwat sardonische toelichting op het intiatief schrijven Franssen en Janssen:
Immers, we weten dat Zijlstra graag leest en dat hij ervan overtuigd is dat kunst en cultuur bijdragen aan een 'vrije en vitale samenleving', zoals te lezen valt op zijn persoonlijke pagina. Maar misschien zijn Robert Ludlum, Tom Clancy, Dan Brown en James Clavell inmiddels stukgelezen en ontbreekt het de staatssecretaris aan mogelijkheden om nieuwe boeken aan te schaffen, kunst te zien, concerten te bezoeken en naar theaters te gaan, waardoor hij ook geen verweer kan hebben tegen de valse aantijgingen van collegae. Zoals die van minister-president Mark Rutte, die in Buitenhof beweerde dat er 'iedere avond dertig zalen zijn met slechts tien bezoekers op de eerste rij.'Ergerlijke jokkenbrokkerij natuurlijk. Maar ja, wat doe je eraan als je het zelf niet goed weet?
"Wat onderneemt Halbe Zijlstra" heeft begrip voor deze positie en betreurt de situatie ten zeerste. Vandaar ook dat besloten is om Zijlstra bij te staan in deze barre tijden. Een gebaar vanuit de kiezers naar de politiek. Een boek, een brief, een prachtige film, een onmisbare voorstelling. "Wat onderneemt Halbe Zijlstra" biedt het hem aan, licht het belang ervan toe, en steunt hem cultureel in de rug.
Dat is toch wel een beetje waar ik een paar maanden geleden van droomde (al heeft mijn bescheiden blog natuurlijk geen enkele invloed gehad op het initiatief van Franssen en Jansen.)
Het verschil met het initiatief van Yann Martel is trouwens dat de Nederlandse initiatiefnemers ook nadrukkelijk anderen oproepen om een boek, cd of theaterkaartje vergezeld van een toelichting naar de staatssecretaris te sturen, met een afschrift van de brief naar het weblog.
Het eerste boek dat Franssen aan Zijlstra gestuurd heeft is een bloemlezing uit de gedichten van Martinus Nijhoff. In de begeleidende brief schrijft hij een mooie, zij het hier en daar wat 'wetenschappelijke', uitleg van het lange gedicht Awater.

Ik ben benieuwd wat de staatssecretaris nog allemaal toegestuurd krijgt en heel misschien verzin ik zelf ook nog wel wat...

Gerelateerd
Wat leest een staatssecretaris
Een paar losse eindjes
De culturele uitgangspunten van een staatssecretaris

Geen opmerkingen:

Een reactie posten