donderdag 30 december 2010

Lijstjestijd: Mijn beste berichten van 2010 (volgens mij dan)

Gisteren de meest bezochte berichten, vandaag, in willekeurige volgorde, de tien berichten waarvan ik nu nog denk: "Goh, interessant Ingmar."

1. De archiefruimte in Voerendaal (3, filmpje)
De berichten over de brand in Voerendaal vind ik om verschillende redenen heel waardevol. Allereerst omdat de berichten en filmpjes meteen lieten zien wat de gevolgen van een brand zijn voor een gemeente en zijn archief. Daarnaast bleek uit de berichten en vooral een filmpje dat er op staat, dat er nog grote verschillen zijn in de opvattingen over openheid en web 2.0

2. Kwaliteitscontrole, steekproeven en dan?
Ik was naar aanleiding van allerlei ervaringen met scannende gemeenten al langer na aan het denken over AQL en steekproeven. Het deed me deugd dat ik er in geslaagd ben de systematiek redelijk begrijpelijk uit te leggen.

3. Privacy, fout en archieven
Ik heb verschillende keren over privacy geschreven (zie beneden). Dit bericht was ik vergeten, maar bij het bekijken van 2010 dacht ik weer: Ja, waarom kan dat daar wel en hier niet?

4. Live: Met het oog op morgen #archiefvisie
Een geslaagd experiment om met Cover it Live verslag uit te brengen van een van de bijeenkomsten over de nieuwe Archiefvisie van OCW. Verder vind ik eigenlijk al mijn stukjes over de Archiefvisie wel interessant.

5. Digitale vergeet-me-nietjes
Een tweede tekstje over privacy, die ik nu maar even als voorbeeld neem voor alle privacy-berichten.

6. Gelezen: The Checklist Manifesto van Atul Gawande
Deze staat in dit lijstje omdat ik het heel mooi vind dat ik naar aanleiding hiervan van de uitgever gratis een exemplaar van de Nederlandse vertaling heb gekregen.

7. Hoe werken ambtenaren eigenlijk?
Op zich ben ik niet zo tevreden over deze blog, omdat het alleen maar bestaat uit citaten uit het rapport van Bart Ballaux. Maar ik vind dat rapport zo geweldig, omdat het (bij mijn weten) voor de eerste keer beschrijft hoe ambtenaren eigenlijk werken.

8. Twitter, crisiscommunicatie en archiveren
Een stukje speciaal voor Henri, die ik eigenlijk alleen ken van Twitter. Het tekstje probeert, zoals meer berichten over social media, duidelijk te maken dat Twitter niet vrijblijvend is als gemeenten dit gebruiken.

9. Een wethouder antwoord via YouTube
Zie ook 8, maar van dit stukje vind ik vooral de juridische aanvulling van Aline Klingenberg zeer waardevol.

10. Metadata, digitalisering en Google Books
Een van de berichten over Google Books, dat ik nu maar als voorbeeld gekozen heb.

En komend jaar? Vast weer veel Google, Privacy, Archiveren 2.0, Gelezen en allerlei andere dingen...

Foto: Matěj Baťha (own work / vlastní dílo) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

3 opmerkingen:

 1. Leuk, een heel ander lijstje dan gisteren! En leuk ook dat sommige posts het met name door de inbreng van 'anderen' (hoe dan ook) tot deze lijst hebben geschopt.

  Respect trouwens dat je nog steeds iedere dag blogt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je Christian. Morgen nog een laatste 'lijstje voor 2010' over het gevolg van dagelijks bloggen op de bezoekersaantallen. Daaruit blijkt tot mijn eigen verrassing nog één blog voor een bezoekerspiek te hebben gezorgd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een lijstje met mijn 'beste' berichten had ik al klaarstaan, maar nu ik de verschillen tussen jouw beide lijstjes zo eens zie, ben ik ook geïnspireerd om even Google Analytics in te duiken. ;-)

  Dat dagelijks bloggen leidt ongetwijfeld tot extra bezoek. Ik merk dat zelf ook als ik eens binnen een week tijd verschillende berichten post. Logisch ook.

  Ben benieuwd naar die 'verrassing'!

  BeantwoordenVerwijderen