woensdag 6 juni 2012

Blauwe en zwarte letters door een blauwe handtekening

Begin deze week las ik allerlei stukken over de vorming van de Nationale Politie, waaronder een scan van een brief van de Kwartiermaker Nationale Politie. Hierboven zie je een uitsnede van de ondertekening van die brief.
Het opvallende aan die ondertekening zijn natuurlijk de blauwe letters et, Ger en d B. Ik neem aan dat deze in de originele brief zwart zijn en vermoed dat de verkleuring iets te maken heeft met de blauwe handtekening die door de letters heen staat, maar begrijp niet hoe dit komt.
Als ik het goed zie, is de scan gemaakt met Xerox Workcentre 7345 maar ik kan in de pdf-eigenschappen verder niets relevants over bijvoorbeeld scanresolutie of kleurinstellingen vinden.
Iemand enig idee hoe dit komt?
Of hoe het eventueel te voorkomen is?
Andere vraag is natuurlijk: is dit kleurverloop erg?

Gerelateerd
Wat doen we met de vervanging?
Kleur, resolutie en compressie
Kwaliteitscontrole, steekproeven en dan?

8 opmerkingen:

  1. Mette van Essen6 juni 2012 om 11:01

    Hoi Ingmar,
    Ik vermoed dat het te maken heeft met automatische scaninstellingen. Waarschijnlijk hebben ze bij het scannen van de brief de optie Auto Color Detect gebruikt. Als kleur gedetecteerd wordt kan de hele pagina in kleur gescand worden, maar ook slechts een gedeelte van de pagina (hangt van je drempelwaarde af)
    Daarboven op hebben ze denk ik ook nog automatische correctietechnieken gebruikt voor levels, threshold en helderheid en contrast (de achtergrond is wel heel wit en aan de randen van de letters zitten happen) zodat de tekst "duidelijker" wordt.
    Wat er exact gebeurd is en waarom zwarte pixels blauw zijn geworden weet ik niet. Het is wel een goede illustratie dat je niet kunt vertrouwen op de automatische instellingen van je scanner.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je voor je uitleg Mette, ik had ook al zo'n vermoeden.
    Nu nog de "archivistische vraag": is dit erg?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb een andere theorie: iemand had alleen een scan in grijstinten en heeft toen de handtekening blauw gephotoshopt om die er echter uit te laten zien. Dit effect is precies wat je krijgt als je met het emmertje aan de slag gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Sinds ik op Disqus2012 ben overgestapt heb ik wat problemen met Disqus, onder andere met reacties die wel in Blogger maar niet hier verschijnen. Zo ook deze reactie van @yhoitink :
    Ik heb een andere theorie: iemand had alleen een scan in grijstinten en heeft toen de handtekening blauw gephotoshopt om die er echter uit te laten zien. Dit effect is precies wat je krijgt als je met het emmertje aan de slag gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @yhoitink Zou je denken? Dat maakt het nog spannender... Maar de bovenkant van de eerste pagina - de handtekening staat op de tweede - ziet er zo uit. Behalve die blauwe balk en de blauwe handtekening is alles zwart of wit.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat is dan wel weer raar... spannend mysterie heb je weer te pakken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Volgens mij is de handtekening in duotone omgezet of gescand. Dus 2 'kleuren', zwart en blauw. Dit verklaard waarom de letters, waar de handtekening door heen gaat, oko blauw is. Zie het als een retro plaatje. Vroeger -in het 8 bit en 16 kilobyte tijdperk - had je ook plaatjes met dit soort 'fouten' omdat er maar een aantal kleuren beschikbaar waren.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dank je, "Me". Maar, dat verklaart niet waarom sommige letters wel en andere niet blauw zijn.  Wat dat betreft lijkt de theorie van Yvette Hoitink toch heel plausibel.

    BeantwoordenVerwijderen