vrijdag 1 oktober 2010

Archieven 2025

Vanmiddag bladerde ik weer eens door Het boek van bewaring dat onder redactie van Peter Wisse in 1996 verscheen. Mijn oog viel op het artikel Archieven 2025 van Theo Thiadens (p.171-183). Thiadens probeert vanuit 1995 te beschrijven hoe de wereld er dertig jaar later, in 2025, uitziet. We zijn dit jaar precies halverwege, dus het is wel interessant om te bekijken hoeveel van zijn verwachtingen al uitgekomen zijn of waarschijnlijk nooit uit zullen komen.
Het opvallendste is waarschijnlijk dat heel veel van de dingen die Thiadens in 2025 verwacht, nu al realiteit zijn. De eerste alinea leek in 1996 misschien wel heel ver gezocht, maar is nu toch al redelijk realiteit (zelfs "welke" wordt al op deze manier gebruikt...):
Zittend in mijn InformatieTechnologie-fauteuil met zicht op mijn tuin heb ik net mijn boodschappen gedaan. De nota hiervoor wordt via mijn lopende rekening bij de ABP bank (...) voldaan. Snel heb ik vervolgens daarna even de regiocommunicatie ten aanzien van weer, veiligheid en milieu doorgenomen en nu ben ik met een aantal vrienden aan het videobridge. Vanmiddag ga ik, zoals ik dat al sinds 1995 doe, wandelen in de Kaapse bossen en vanavond volgen we samen de eerste uitvoering van Medea in het Sydney Opera House op Intervideoner, een dienst, welke rond 2012 telefonie, huiscomputerspellen en televisie/video en radio heeft vervangen. (p.171-172)
Maar deze passage is alweer wat minder geslaagd, al zitten er 'ware' elementen in:
Begin 2005 bevonden de overheden zich dan ook in een situatie, waarin het bestuur was teruggeworpen op de echte overheidstaken, voorzien was van up to date infrastructuren en toepassingen en geconfronteerd werd met een samenleving die open en snel met haar wilde communiceren. De democratie kwam interactief door op kanaal 3 in de huiskamers van de burgers, waar kanaal 1 het amusementskanaal was, kanaal 2 de actualiteiten, kanaal 4 volgens één of andere constructie toch de KNVB en in kanaal 5 tot en met kanaal 100 werd voorzien door organisaties in de EEG en buitenlandse communicatiebedrijven. Alle kanalen waren voorzien van interactieve mogelijkheden. Het begrip zender bestond niet meer; het begrip communicatiebedrijf was ervoor in de plaats gekomen. (p. 177)
En wat zegt hij nu over archieven? Niet zo heel veel:
Inzet van informatietechnologie zal impact hebben op de wijze van toegang tot deze registraties, de snelheid van toegang ertoe, de wijze en plaats van opslag, het gebruik en ook op de onderlinge relaties tussen de registraties. 
(...)
Het verschil tussen statisch en dynamisch archief is voltooid verleden tijd. Organisaties bouwen een on-line geheugen op, dat steeds gebruikt wordt bij verdere besluitvorming. (p.183)
 Voorspellen blijft moeilijk, zeker als het over de toekomst gaat...

2 opmerkingen:

  1. "Het verschil tussen statisch en dynamisch archief is voltooid verleden tijd. Organisaties bouwen een on-line geheugen op, dat steeds gebruikt wordt bij verdere besluitvorming. (p.183)"

    Het is nog geen 2025! Hard doorwerken en het kan nog steeds lukken. Overigens stop ik dan wel onderhand met werken. Hoop ik... ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Luud Ja hoor, als je dat gelukt is, mag je best stoppen met werken ;-)

    BeantwoordenVerwijderen