dinsdag 10 augustus 2010

E-readen of toch maar a-lezen

book case
Afgelopen woensdag schreef 'de meneer van de NRC' over Vestdijk op de e-reader. Ik lees de mening van de krant nooit (de NRC moet mij informeren en de mening van anderen voorschotelen. Zijn eigen mening kan me daarbij gestolen worden, maar ik dwaal af...) en waarschijnlijk zou ik dit commentaar ook niet gelezen hebben, als er in de NRC van afgelopen vrijdag niet drie keer min of meer aan gerefereerd werd.
Allereerst waren er twee ingezonden brieven, die ik een beetje raadselachtig vond. (Een meneer zei dat het feit dat Vestdijk nu niet digitaal te krijgen is, geen probleem is omdat zijn romans over dertig jaar rechtenvrij zijn. Que?)
Maar die brieven zouden niet voldoende zijn geweest om het commentaar op te zoeken. In diezelfde krant beschreef Vincent Icke waarom hij geen e-reader zal kopen. (Wat is het toch jammer dat Icke geen maandelijkse column meer heeft in de NRC. Robbert Dijkgraaf is ook goed, maar Icke was toch altijd net iets verrassender en puntiger... Maar ik dwaal weer af...)

De eerste alinea van het (niet digitaal beschikbare) artikel van Icke luidt:
Een e-book kun je niet zomaar kopen. ’t Is weggegooid geld, want de inhoud ervan is alleen leesbaar op een e-reader: dat is een computer die dient als schakel tussen de hersenen van een mens en het gegevensbestand van het e-book. Die tussenkomst maakt dat het volstrekt onjuist is om een e-book te beschouwen als ‘gewoon’ een handzamer versie van een papieren boek. Het gaat mij daarbij niet om oppervlakkige dingen als gewicht, batterijen of stekkers, maar om een veel diepgaander en gevaarlijker zaak: namelijk dat de onvermijdelijke tussenkomst van e-reader en software grote macht geeft aan degenen die de e-spullen in de handel brengen.
Ik ben geen fanatieke voor- of tegenstander van e-readers en e-books, maar kijk voorlopig toch nog even de kat uit de boom. Verschillende argumenten strijden daarbij om voorrang:
Allereerst ben ik te zuinig. Ik vind het zonde om zeg €150 tot €200,- uit te geven aan een machine om iets te kunnen lezen. Voor dat bedrag kan ik minstens tien of twintig a-boeken kopen!
Daarnaast ben ik ook bang voor de duurzame toegankelijkheid van e-books. Als ik geen al te gekke dingen doe, kan ik mijn a-boeken lezen waar en wanneer het mij uitkomt: nu, volgende week, maar ook nog over vijfentwintig jaar. Terwijl ik bij een e-book afhankelijk ben van hardware (iRex, de maker van iLiad ging eind juni failliet), software, DRM en terughaal-acties.
En als ik dan ook nog eens lees dat het (legale) aanbod Nederlandstalige e-literatuur voorlopig toch wel heel beperkt is (782 titels bij Bol.com), dan denk ik met wellust aan de enorme hoeveelheid a-boeken die te krijgen zijn bij De Slegte, De Tribune en Boekwinkeltjes.

Begrijp me niet verkeerd, ik lees veel digitale teksten en ben het met Icke eens: computers zijn fantastisch en ik onderken de voordelen van e-readers ook wel (doorzoekbaar, licht gewicht etc) maar voorlopig blijf ik nog vooral a-boeken lezen.

Foto: Britanglishman

5 opmerkingen:

  1. Ik begrijp al je argumenten om voorlopig nog niet aan de e-reader te gaan. A-books lezen ook prettiger. Wat mij waarschijnlijk toch tot de aankoop van een e-reader zal brengen is het grote en groeiende aanbod van "oude" boeken via Google books. Ik kan die uiteraard ook met m'n laptop lezen, maar de e-reader is dan toch wat lichter en comfortabeler.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Ingmar,

    Ik lees als ik terugkom van vakantie altijd alleen de laatste twee kranten, maar moest nu inderdaad, n.a.v. ingezonden brieven teruggrijpen op het redactioneel commentaar en artikel van Icke.

    Het vervelende is dat Icke het concept e-book afvalt omdat hij de techniek niet optimaal vindt. Dat terwijl hij eigenlijk moet roepen dat de techniek duurzamer moet worden. Het omgaan met e-books in relatie tot businessmodellen lijkt me een belangrijker probleem.

    Mijn Iliad leest overigens prima PDF-documenten. Anders had ik hem nooit gekocht. Maar wellicht is dat wel precies een van de factoren waarom iRex minder succesvol is dan de andere bedrijven. Het schijnt dat gesloten systemen winstmaken in het begin mogelijk maken, zodat verdere ontwikkeling naar een open systeem mogelijk wordt. Standaardisatie komt pas tot stand als de techniek is aangeslagen: denk aan de breedte van het spoor, de fitting van de gloeilamp of de opladers van mobiele telefoons. Dat betekent niet dat we tegen spoorwegen, gloeilampen, mobiele telefoons of andere technologische vooruitgang moeten zijn. Maar snel voor standaardisatie moeten pleiten.

    Tenslotte: ik heb het gratis en legale aanbod van de dbnl (www.dbnl.org) nog niet uit, dus het aanbod van bol.com heb ik nog niet nodig.

    Groet,

    Ivo.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij Google Books kun je inderdendaad volledige boeken downloaden. Persoonlijk ben ik erg gelukkig met Herman Melville en Robert Louis Stevenson en boeken als A Chronological History of the Discoveries in the South Sea or Pacific Ocean van James Burney. Google Books geeft boeken in PDF maar ook wel in EPUB. Beiden zijn geloof ik niet op alle e-readers te lezen, maar PDF lijkt het meest voor te komen bij Google Books en ook de meeste e-readers kunnen dat zo te zien aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank voor je aanvulling, Aike.
    Ik kan me voorstellen dat een e-reader fijner leest dan een laptop.
    Maar omdat ik nog nooit een e-reader in handen heb gehad, heb ik 't
    bewust niet over leesgemak etc.
    Wat Google Books betreft: daar zou je wel eens gelijk kunnen hebben,
    al heb ik (nog altijd) te weinig ervaring met Books. Kun je daar echt
    integrale boeken downloaden? En zijn die dan op iedere e-reader te
    lezen? Tijd voor research...

    Op 10-08-10 heeft Disqus<> het
    volgende geschreven:

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Welkom terug van vakantie Ivo.
    Je hebt natuurlijk gelijk dat het beter is om te strijden voor
    duurzaamheid ipv tegen onvolmaakte machines. Ik ben ook niet zo
    radicaal tegen e-readers als Icke, ik kijk alleen de kat nog even uit
    de boom.
    Wat wel opvalt aan jou reactie en die van Aike hierboven, is dat de
    meerwaarde voorlopig dus lijkt te zitten in de rechtenvrije
    publicaties van DBNL en Google Books.

    Op 10-08-10 heeft Disqus<> het
    volgende geschreven:

    BeantwoordenVerwijderen