maandag 4 november 2013

Is het wervingsverdrag echt kwijt?

Zihni Özdil schreef op Frontaal Naakt over het wervingsverdrag dat Nederland en Turkije in 1964 afsloten:
Maar warempel, daar vond ik het wervingsverdrag uit 1964 tussen Turkije en Nederland.
Een aantal jaren geleden had ik die opgeduikeld bij het Minsterie van Sociale Zaken. Ik had daar een afspraak met een ambtenaar die zou zorgen dat ik het originele verdrag kon inzien en kopiëren.
Toen ik daar was, duurde het echter heel lang voordat ik geholpen werd. Want wat bleek nou, het originele verdrag was niet te vinden: ‘Hij zit vast ergens in een la verborgen, maar we hebben wel de officiele kopie uit 1964.’
[...]
Prima, dacht ik. De originele, officiële kopie is net zo goed als het origineel zelf. 
Hierboven zie je een deel van de kopie van de officiële kopie. De volledige reproductie vind je hier.
(Het verdrag is blijkbaar in het Frans opgesteld omdat de diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland in 1612 in het Frans begonnen zijn.)
Özdil maakt er in zijn stukje een punt van dat het verdrag helemaal niet getekend is, omdat er geen handtekening (en ook geen datering trouwens) op de officiële kopie staat. Maar, ik neem aan dat het hier eerder om een soort laatste concept, waarvan verschillende exemplaren bestonden, dan om een echte "kopie" gaat.
Interessanter is eigenlijk de vraag of het originele verdrag nog altijd kwijt is.
Op Gahetna.nl hebben de wervingsverdragen met Marokko en Turkije een eigen plekje gekregen op de tijdbalk Nederlandse geschiedenis. Maar daarbij staat een foto van Turkse gastarbeiders die aankomen op Schiphol en geen afbeelding van of een verwijzing naar een van de twee verdragen.

Ik heb even gezocht in de archieven van het Nationaal Archief, maar nog geen dossier gevonden waar het verdrag in zou kunnen zitten.

Zouden de dossiers nog niet zijn overgebracht of is het verdrag echt kwijt?

Gerelateerd
... maar 't schiet verre
Het kompjoetergebouw
Grenzen overschreden. Diefstal van archiefstukken
Archieven in het nieuws: Haren en Eindhoven

3 opmerkingen:

 1. Her verdrag is op 19 augustus 1964 getekend door staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Leo De Block, bij Buitenlandse Zaken en niet bij Sociale Zaken moet je het verdrag zoeken. Via de de Verdragenbank http://www.minbuza.nl/producten-en-diensten/verdragen kun je prima het Tractatenblad vinden waar dit verdrag in staat, een "authentieke" versie van het verdrag is te downloaden vanaf https://zoek.officielebekendmakingen.nl/trb-1964-142.pdf.
  Of het verdrag zelf al is overgebracht weet ik niet, na mijn vakantie kan ik wel even kijken. Zoek zal het wel niet zijn. Voor een beetje handig overzicht van alle BuZa-archieven die nu op Gahetna staan: http://www.gahetna.nl/archievenoverzicht/index/index/sortering/nummer/volgorde/oplopend/aantal/542/pagina/2 (en misschien kan het ook wel wat handiger, maar voor mij volstaat deze zoekwijze als ik op zoek ben naar de inventarissen van één zorgdrager prima)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Ingmar, Ik had nog een kleine converstatie met hem op twitter, ik hapte ook op de claim van het niet ondertekende verdrag.

  https://twitter.com/timmietovenaar/status/396765269395533824

  Behoudens dat ik zelf 't sarcasme-teken had gemist in zijn post... Was ik zelf op zoek gegaan in de archieven.

  Volgens mij zou het stuk zich hier moeten bevinden:

  http://www.gahetna.nl/collectie/archief/inventaris/index/eadid/2.15.61/inventarisnr/1203/level/file

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Tim, daar zou het verdrag inderdaad wel eens in kunnen zitten.
   (En ironie/sarcasme waren me ook ontgaan inderdaad)

   Verwijderen