woensdag 13 februari 2013

Informatiebeveiliging: Een dossier op je bureau is niet slim

In BelgiĆ« is al een tijdje commotie over de berichten dat de Staatsveiligheid individuele politici in de gaten houdt. Eerst ging het "alleen" over het volgen van politici die contacten met Scientology onderhouden. Ondertussen is ook duidelijk dat de dienst een "mol" binnen het Vlaams Belang had. Bart Debie gaf jarenlang informatie door over niemand minder dan Filip Dewinter. Allemaal heel spannend, maar dat is niet waarom ik erover schrijf. De directe aanleiding daarvoor is het dossier op het plaatje hierboven. 
Want, wat bleek? 
Toen de Waalse televisiezender RTBF bij Alain Winants, de topman van Staatsveiligheid, langs ging, om te vragen hoe dit zat, ontkende hij "met klem en zei dat het Vlaams Belang-kopstuk niet geschaduwd of gescreend wordt." 
Volgens hem is er ook geen sprake van actief onderzoek naar parlementsleden. Hij gaf wel toe dat de Staatsveiligheid extremistische organisaties in het oog houdt. Maar terwijl hij dit zei, filmde de cameraman een map met daarop de naam van Filip Dewinter. De map van een viertal centimeter dik lag gewoon op het bureau van de topman van de Staatsveiligheid.
Ja maar jongens, dat geloof je toch niet?
Dat journalisten bij het hoofd van de Staatsveiligheid langsgaan - op afspraak neem ik aan - en dat er dan gewoon stapels dossiers op zijn bureau liggen. En dan ook nog eens een dossier dat het tegenovergestelde lijkt aan te tonen van wat de meneer vertelt.
Later verklaarde de Staatsveiligheid dat het om een "oud dossier" ging dat er lag omdat Dewinter inzage gevraagd had in zijn dossier.
De Staatsveiligheid merkt op dat het al jaren niet meer met papieren dossiers werkt.
Tja... Die Amerikaanse generaals waren niet handig, maar ik snap wel waarom er nu gepleit wordt voor de opheffing van Staatsveiligheid.

Gerelateerd
Informatiebeveiliging door bewustwording? Ja natuurlijk!
Het toekomstig toezicht van de Erfgoedinspectie
E-mail en de Amerikaanse generaals

Geen opmerkingen:

Een reactie posten