woensdag 26 september 2012

Datacenters verbruiken stroom, heel veel stroom

A backup diesel generator at a large computer data center, one of six in the room.
Combined, they could provide enough power for a community of 7,000 homes.
Foto: Richard Perry/The New York Times 
The New York Times onderzocht het afgelopen jaar het energieverbruik van al die enorme datacenters die zorgen dat ik dit kan schrijven en jij dit kunt lezen. Natuurlijk weten we allemaal wel dat dat heel veel stroom kost, maar dat het zo veel is? En dat er zo veel energie verspild wordt? En dat er zoveel gebruik gemaakt wordt van diesel-aggregaten?
Most data centers, by design, consume vast amounts of energy in an incongruously wasteful manner, interviews and documents show. Online companies typically run their facilities at maximum capacity around the clock, whatever the demand. As a result, data centers can waste 90 percent or more of the electricity they pull off the grid, The Times found.
Worldwide, the digital warehouses use about 30 billion watts of electricity, roughly equivalent to the output of 30 nuclear power plants, according to estimates industry experts compiled for The Times. Data centers in the United States account for one-quarter to one-third of that load, the estimates show.
De Times wijst verschillende oorzaken aan voor de enorme omvang van de datacenters van bijvoorbeeld Google en Facebook en hun enorme energiedorst.
Een oorzaak is dat gebruikers niet weten of niet willen weten dat "the cloud" een heel fysieke component heeft en dat het rondsturen van filmpjes heel wat energie kost.
Daarnaast blijkt ook dat de servers in die datacenters lang niet optimaal ingezet worden. Een onderzoek bij LexisNexis wees uit dat:
in one sample of 333 servers monitored in 2010, more than half were found to be comatose. All told, nearly three-quarters of the servers in the sample were using less than 10 percent of their computational brainpower, on average, to process data.
Maar de belangrijkste oorzaak zijn wij zelf volgens de Times. Gebruikers eisen directe respons van hun applicaties en wanneer een dienst een tijdje niet naar behoren werkt, zijn de economische gevolgen voor dat bedrijf enorm. Daarom wordt bij sommige datacenters nog geen 10% van de stroom gebruikt om de servers te laten draaien. De rest gaat op aan het gereed houden van back-upsystemen.
Whatever happens within the companies, it is clear that among consumers, what are now settled expectations largely drive the need for such a formidable infrastructure.
“That’s what’s driving that massive growth — the end-user expectation of anything, anytime, anywhere,” said David Cappuccio, a managing vice president and chief of research at Gartner, the technology research firm. “We’re what’s causing the problem.”
Misschien toch eens wat vaker bij stil staan, als je weer zo nodig een tweet moet versturen of iets triviaals wil opzoeken met Google.

Gerelateerd
Permanent error
Het einde van digitale archieven
Opslag wordt steeds goedkoper, dus laten we maar alles bewaren

12 opmerkingen:

 1. Gewoon papier in een mooie koele kelder, altijd onder handbereik, amper infrastructuur nodig, weinig energieverbruik, niks geen last van servers en software die om de haverklap vervangen moeten worden en bakken met geld kosten met daarnaast een leger van techneuten die niks toevoegen behalve de boel in delucht te houden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies. En er zijn zelfs archiefbewaarplaatsen die helemaal inert zijn (en waar dus ook geen luchtbehandelingsinstallatie gebruikt wordt). Volgens mij staat er in Duitsland eentje die luchtdicht is en waar ze voor dat ze hem afsloten schone lucht uit de alpen in geblazen hebben. Was een fascinerend verhaal van collega Suir. Zal ik nog eens navragen...

   Verwijderen
 2. Je zou ook eens kunnen denken aan milieu eisen die je stelt aan door de overheid gebruikte opslagsystemen, inclusief de digitale depots in de erfgoedsector. Bovengeschetste inefficiënt gebruik van servers moet toch teruggedrongen kunnen worden. Dan wachten onze klanten maar wat langer op hun digitale stuk. Maar groen en geduldig zijn is nogal uit geloof ik...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou je kunnen proberen Robèrt, maar... dat zal alleen werken als je heel duidelijk kunt maken dat een groenere manier van werken ook op korte termijn economisch voordeliger is. (En mensen moeten het inderdaad niet heel erg vinden om 5 tellen langer te wachten op hun pdf-jes...)

   Verwijderen
 3. Overigens stond het volgende drie jaar geleden in de NRC:
  „Het aantal datacentra groeide in twee jaar tijd van 80 naar 100 en bestaande centra werden uitgebreid. Hun energieverbruik steeg met 52 procent. Door het toenemend internetgebruik blijft het aantal datacentra groeien, ondanks de economische crisis." De ICT-sector is nu goed voor bijna 2 procent van het nationale energieverbruik, evenveel als de luchtvaart.

  In de afgelopen twee jaar groeide het stroomverbruik van de ICT-sector twee keer zo snel als het nationale stroomverbruik. De overheid wil dat de ICT-sector efficiënter gaat werken maar het wordt „een zware klus" om het doel – 30 procent meer efficiency in 2020 – te halen, zegt staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken, PvdA) in een reactie op de Energiemonitor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En Edwin schreef net over een artikel dat het stuk in The Times helemaal ondergraaft: a lot of lead bullets: a response to the new york times article on data center efficiency
  Morgen misschien maar even 'n vervolg-blogje schrijven...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Los van dat eventuele vervolgblogje (omdat we hoe dan ook superveel stroom verbruiken): toen wij (BHIC) vorig jaar onze hele technische infrastructuur moesten vervangen, hebben we ook behoorlijk vaak keuzes moeten maken. Bijvoorbeeld hoe snel wil je toegang hebben tot de vele gigabytes aan digitale plaatjes? Direct? Mag het een paar seconden duren? Iets langer? Gewoon op schijfjes? Qua stroomkosten maakte dat inderdaad ook nogal verschil...

  Iets anders: met het nesten van reacties, wordt het aantal reacties wel omhoog gestuwd, zie ik. geheel langs natuurlijke weg overigens. Op m'n eigen blog reageer(de) ik doorgaans via één reactie op alle eerdere reacties. Dat zal nu wel anders worden... en daarmee moet ik dan wel even rekening houden als ik de cijfers weer bij elkaar ga sprokkelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Disqus had ik ook al de gewoonte om zo veel mogelijk per reactie te antwoorden, dus dat verandert voor mij niet zoveel. Maar in het totaal van reacties scheelt het wel. Eigenlijk zou je daarbij natuurlijk ook alleen de reacties van anderen moeten tellen (en niet die van jezelf). Maar dat heb ik vorig jaar ook niet gedaan.

   Verwijderen
 6. Hallo, interessant stuk. Veel informatie die waarvan ik nog niet op de hoogte was. Ik ben mij de laatste tijd steeds meer aan het verdiepen in dit soort onderwerpen. Ik ben dan ook benieuwd naar de rest. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Bart. Bedankt voor je reactie. Dat blogje dat ik in dit bericht beloof, heb ik niet meer geschreven. Maar er zijn wel nog minstens twee andere stukjes die hier mee samen hangen:
   Groene IT voor een web-archief
   en Papierloos en milieuvriendelijk? Dacht het niet... #archivecamp

   Verwijderen