woensdag 25 april 2012

Een SMS kan je je huis kosten

Afgelopen weekend werd in Belgiƫ het volgende bekend:
Ook een sms kan dienen als rechtsgeldig bewijs bij een verkoop. Dat ondervonden de verkopers van een woonhuis in Oost-Vlaanderen. Nadat ze kandidaat-kopers eerst via sms hadden laten weten dat ze akkoord gingen met hun bod, verkochten ze de woning later toch aan mensen die meer hadden geboden. Maar daar stak de rechtbank uiteindelijk een stokje voor. Dat schrijft een krant van De Persgroep.
De verkopers van de woning stuurden naar de kandidaat-kopers een tekstbericht om te melden dat ze ingingen op hun bod van 550.000 euro. Maar toen de kopers wat later terugbelden, kregen ze te horen dat iemand anders inmiddels een verkoopsovereenkomst had ondertekend.
De eerste kandidaat-kopers lieten het daar niet bij en stapten naar de rechtbank in Gent. Die oordeelde uiteindelijk dat de sms die de verkopers hadden gestuurd een wettig geschrift is en dus moet worden gerespecteerd.
[...]
"Dat gebeurde eerder al voor faxen en e-mails, maar nu is ook duidelijk dat een sms een echt geschrift is en dat mensen aangesproken kunnen worden op wat ze erin schrijven", besluit de advocaat, "op voorwaarde dat er geen discussie bestaat over wie de sms verstuurd heeft en er ook andere bewijselementen, zoals telefoonrekeningen, voor handen zijn."
Nederland
Afgelopen weekend heb ik op rechtspraak.nl rond gezocht in uitspraken waar "sms" in voorkwam en dat leverde onder andere een zaak tussen UPS en Flextronic op, waarin verschillende sms-berichten een cruciale rol speelden. Opvallend in deze zaak is dat UPS in eerste instantie ontkende de afzender van een van de betwiste sms-en te zijn, maar naderhand dat verweer liet varen. Blijkbaar was Flextronic afdoende in staat om aan te tonen dat het bericht ontvangen en afkomstig was van iemand van UPS.

In het vonnis staat trouwens ook de volgende ietwat onbegrijpelijke passage:
2.9. Op 25 november 2009 heeft [gedaagde sub 3 in conventie] aan [betrokkene] per sms onder meer het volgende bericht:
(…) Ik heb besloten een formele klacht bij jullie algemeen directeur neer te leggen. Dit om een aantal redenen. Ik ben weggegaan bij de DPD omdat ik twee serieuze schadegevallen achter elkaar had in korte tijd. Bij UPS moest ik 4,50 EURO gaan betalen maar zou het in ieder geval beter gaan. Bij jullie heb ik in de afgelopen maand al zes!! Serieuze klachten. Ik zit al weken te wachten op een reactie van jullie. Daarnaast heb ik reeds vroeg in ons onderhandelingstraject aangegeven dat voor mij voorwaarde voor het continueren van het onderhandelingstraject en het verdere samenwerkingstraject is dat we ook voor de eerste periode de afgesproken prij berekend krijgen. Het feit dat jullie zowel de onderhandelingen als de samenwerking niet afgebroken hebben en jouw opmerking daar komen we wel uit, heb ik opgevat als een positieve reaktie op die voorwaarde. Ik ga dus absoluut niet accoord met de gefactureerde prijs. (…)
Dat moeten heel wat SMS-berichten achter elkaar zijn geweest.

Verenigde Staten
En vanmorgen las ik trouwens bij De Redactie dat de Amerikaanse autoriteiten een voormalige ingenieur van BP hebben gearresteerd op verdenking van het laten verdwijnen van bewijsmateriaal rondom de ramp van met het olieplatform Deepwater Horizon in 2010:
In de zaak is vandaag een eerste arrestatie verricht. Kurt Mix, een voormalige ingenieur van de oliemaatschappij BP die het boorplatform uitbaatte, wordt ervan verdacht meer dan 300 sms-berichten bewust te hebben laten verdwijnen.
Uit die berichten bleek dat de hoeveelheid olie die in zee stroomde veel groter was dat wat BP later zou toegeven, en ook dat de inspanningen die BP leverde om het lek te dichten, faalden. Het ging om sms-verkeer tussen hem en een hoger geplaatst figuur.
De 50-jarige Kurt Mix wordt onder meer "obstructie van het onderzoek" ten laste gelegd. Mix riskeert 20 jaar cel and torenhoge boetes.

Hoe dan ook, en Hans Waalwijk roept dit al zeker tien jaar: ook SMS-berichten kunnen ook archiefstukken zijn.

Gerelateerd
Laat een bericht achter na de piep

Plaatje: For Sale on Alberta Street van Jeff Jones

1 opmerking:

  1. Vandaag een blogpost van LoC over de technische mogelijkheden om SMS-berichten te archiveren: 
    http://blogs.loc.gov/digitalpreservation/2012/04/archiving-cell-phone-text-messages/

    BeantwoordenVerwijderen