woensdag 7 september 2011

Over het maken van soja-saus en het bewaren van websitesFor the last few years, historian and archivist Jason Scott has been involved with a loose, rogue band of data preservation activists called The Archive Team. As major sites with brand recognition and the work of millions announce short-notice shutdowns of their entire services, including Geocities, Friendster, and Yahoo Video, Archive Team arrives on the scene to duplicate as much as they possibly can for history before all the data is wiped forever. To do this, they have been rude, crude and far outside the spectrum of polite requests to save digital history, and have used a variety of techniques to retrieve and extract data that might have otherwise been unreachable. Come for the rough-and-tumble extraction techniques and teamwork methods, stay for the humor and ranting.
Als je drie kwartier over hebt, is dit erg onderhoudend: humoristisch, gevoelig en to the point. Vergelijkbaar met een van de eerste speel-en-deel-sessies, maar dan anders...

Beste zin uit de presentatie:


Google is an archive or a library, lik a supermarket is a food museum


Gerelateerd
Ook een vorm van website archivering
Websites archiveren of websites verzamelen
Delicious stopte (of bijna dan toch)

7 opmerkingen:

 1. Wauw. Wat een geweldige presentatie. Hartverwarmend en vooral niet lullen maar poetsen. Daar omkomt er hier niets van de grond: we praten er te veel over. We praten er alleen over. Nou ja. Heel erg inspirerend en ik vraag me nu af of ik wel op de juiste plaats werk. Go Archive Team! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie presentatie, eigenlijk over archieven en IT. En dan niet IT als middel om de archiefdienst beter te laten werken of onder de aandacht te brengen, maar als archivistisch subject.
  Zeer de moeite waard. Misschien eens een compilatie van maken, als 'teaser' voor ons vak. De archivaris als digitale Indiana Jones.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Addertje onder het gras is natuurlijk dat hier geen sprake is van "archiveren", maar van "verzamelen"...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het idee dat een van de doelstellingen is om het weer voor 'eeuwig' en 'as it was' beschikbaar te stellen, voor zover dat nog mogelijk is. Het 'verzamelen' is gedaan door het platform, bijv. Geocities. Het herstellen van de 'oude orde' van het platform, voor zover mogelijk. Dat kom je toch al aardig in de richting van 'procesgebonden' en van 'goede, geordende en toegankelijke staat'. Misschien niet helemaal archiveren, dan toch wel inventariseren ten behoeve van benutten, beheren en behouden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mwah, ik ben niet helemaal overtuigd. Ik blijf het toch meer lijken op wat een museum doet (bewust verzamelen wat iemand anders gemaakt heeft) dan op wat een archiefdienst doet. Daar is wel overlap in, maar de uitgangspunten vind ik toch wezenlijk anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat je de situatie te veel veralgemeniseert. We hebben hier te maken met acquisitie op het scherpst van de snede: het is nu of nooit. Dat zullen archiefdiensten wel herkennen: "u komt het nu allemaal halen of we gooien het in de container".
  Daarom vind ik het 'harvest'-proces niet zo interessant in deze situatie en wil ik eigenlijk meer weten over de manier van beheer en beschikbaarstellen. Op basis daarvan concludeer ik - met de weinige kennis die ik er van heb - dat ze toch wel veel weg hebben van een archivistische organisatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ons "meningsverschil" lijkt inderdaad afhankelijk van de resolutie waarmee we kijken - en we weten best dat we alletwee een beetje gelijk hebben ;-)

  BeantwoordenVerwijderen