donderdag 6 januari 2011

Gelezen: Joris Luyendijk - Je hebt het niet van mij, maar...

In september 2010 deed Joris Luyendijk als "Nieuwspoortrapporteur" een maand lang 'antropologisch onderzoek' op het Binnenhof. Je hebt het niet van mij, maar... is het verslag van dit onderzoek.
Luyendijk onderscheidt vier 'stammen' die op het Binnenhof leven: politici, ambtenaren, journalisten en voorlichters & lobbyisten. Op voorhand ging hij er van uit dat de rolverdeling tussen deze vier stammen helder was, maar in die maand doet hij een vijftal 'belangrijke' ontdekkingen die op het tegendeel wijzen.
Luyendijk schrijft soepel en maakt verhelderende en soms grappige vergelijkingen om de situatie die hij aantreft te beschrijven. En sommige dingen zijn ook best schokkend, zoals het feit dat het individuele stemgedrag van Tweede Kamerleden niet bekend is, of welke lobbyisten allemaal in de Tweede Kamer rondhangen, of dat Tweede Kamerleden de deur van hun kamer niet kunnen afsluiten, of dat lobbyisten kant en klare vragen aanleveren bij Kamerleden en de antwoorden bij ambtenaren...
Dat het boekje toch wat tegenviel komt waarschijnlijk meer doordat ik het meeste al gelezen had in de NRC en op het weblog van NRCNext. De inhoud van het boekje komt namelijk grotendeels overeen met de Pietje Bell-lezing, die Luyendijk op 1 december 2010 zou hebben gelezen. (Ware het niet dat hij wegens privéomstandigheden verhinderd was). En een verkorte versie van deze lezing heeft op 4 december in de NRC gestaan. Lees hier en hier en hier de reacties van diverse journalisten op de lezing (en het boekje).
Een tweede spin-off van het rapporteurschap is het datablog van NRCNext Hoe Den Haag werkt, wat onder andere het nieuws opleverde dat Hans Hillen tegelijkertijd Eerste Kamerlid en lobbyist voor de tabaksindustrie was.

Gerelateerd
Een what-if kaart van Limburg

Gelezen op 03/01/2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten