donderdag 18 februari 2010

Een what-if kaart van Limburg

Hoewel ik Het zijn net mensen van Joris Luyendijk gelezen heb, had ik over deze passage heen gelezen:
"Stel, in de Verenigde Staten wordt een gek de baas die alle mensen met een Friese grootouder laat oppakken en afmaken. Het wordt een moordpartij van ongekende omvang, en als het anti-Friese bewind eindelijk ten val komt, is duidelijk dat de Friese overlevenden niet meer in Amerika willen wonen. Dus komt er een plan: de Friezen krijgen een eigen staat, en wat is een logischer plek dan het land dat volgens oude teksten Fries is? Ondanks Nederlands verzet stemmen de Verenigde Naties met het plan in en uit de hele wereld trekken mensen met een Friese grootouder richting de nieuwe Friese staat, royaal gesubsidieerd door Amerika. De overige Nederlanders protesteren: wij hadden toch nooit problemen met de Friezen? Maar in de internationale publieke opinie overheerst het medelijden met de Friezen. Er komt een voorstel: de helft van Nederland wordt Frisia, en in de andere helft kunnen de Nederlanders blijven wonen. De Nederlanders pikken dit niet, er komt oorlog die de Friezen met Amerikaanse hulp winnen, en een nog groter deel van Nederland valt in Friese handen. Miljoenen niet-Friese vluchtelingen overstromen de grote Nederlandse steden en de spanningen lopen op, vooral omdat kleine groepjes Nederlanders een guerrilla zijn begonnen tegen de Friezen. Terrorisme! roepen de Friese voorlichters op CNN, they are killing innocent Frisians! Intussen vraagt het Nederlandse volk: wat hebben wij voor leiders? Er volgt een militaire coup, en als Nederland probeert in het buitenland wapens te kopen, verovert de jonge Friese staat met een preventieve aanval de rest van Nederland, plus stukken van Duitsland en België. Drommen niet Friese Nederlanders vluchten de grens over naar Duitsland en België waar ook coups volgen: we moeten voorkomen dat de Friesen ons pakken! Intussen regeert het Friese leger met harde hand over de bezette Nederlandse Provincies, wurgt de economie en confisqueert de mooiste stukjes voor nederzettingen en speciale wegen van die nederzettingen naar Frisia. Dan komt er een vredesproces en krijgt Nederland Limburg, een stukje van Brabant en een Zeeuws eiland aangeboden. Die brokjes mogen geen Nederland heten, Nederland mag geen leger hebben en alle grenzen worden bewaakt door Friese troepen." Het zijn net mensen, Joris Luyendijk. Drieëntwintigste druk, bladzijde 141/142


Ruiter Janssen heeft dit scenario uitgewerkt als een afstudeeropdracht Grafische vormgeving aan de Willem de Kooning Academie. Meerssen ligt in dat scenario midden in de vuurlinie.
Dan komen die muur en die platgewalste huizen plots wel erg dichtbij!

Klik op het plaatje voor een gedetailleerde kaart (2000px × 1791px)

4 opmerkingen:

 1. Tilburg krijgen ze nooit! Die Friezen! Desnoods halen we Willem II er holografisch bij om dat te voorkomen.

  Prachtig uitgewerkt dit. Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Luud Voor de duidelijkheid: de Friezen hebben in dit scenatio Tilburg al!
  Wat je hier ziet is waar de rest van de Hollanders terecht komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Altijd al gezegd: gauw een muur om Friesland heen. Voordat ze ideeën krijgen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Ingmar
  Dat zag ik , daarom is het ook niet realistisch wat er op die kaart staat :) Hoewel ik snap dat ze eerder in Brabant zijn dan in Limburg.

  BeantwoordenVerwijderen