maandag 21 juni 2010
KVAN-dagen 2010 - dag 1 #kvan10
Een week later is een mooi tijdstip om de balans op te maken. Hoe waren de KVAN-dagen in Rolduc nu echt?
Allereerst opnieuw complimenten voor de organisatie, het is een hels karwei om deze dagen te organiseren en als buitenstaander heb ik niet de indruk dat er echt iets mis is gegaan. Er zaten wel een paar missers tussen, zoals die buutereedner tijdens het diner. Ook vond ik de planning erg krap, zeker als je van een presentatie in de Aula Major naar een lezing in een van de andere zalen wilde. Maar dat zijn op zich minder relevante details, die ruimschoots gecompenseerd worden door de 'gouden grepen'. De lokatie was prachtig (en lekker dicht bij huis) en het uitdelen van zakjes Lego was echt een heel leuk idee.
Pre-conference
Omdat de eigenlijke KVAN-dagen pas om 12:30 begonnen (Rolduc ligt blijkbaar ver weg voor velen) mochten we 's ochtends van de organisatie gratis een heuse pre-conference organiseren over de toekomst van Archief 2.0. Wat ik het opvallendste vond van de bijeenkomst was de toch wel grote opkomst (circa zestig mensen) en de bereidheid van de mensen om mee te praten en discussiëren. Binnenkort zal op Archief 2.0 een uitgebreidere 'evaluatie' verschijnen.
Douwe Draaisma over geheugen en archieven
Draaisma kwam vertellen over de verschillen en overeenkomsten tussen 'het geheugen' en 'het archief.' Op zich interessant, omdat archiefdiensten zich steeds meer presenteren als 'het geheugen' van de stad, de provincie, het land. Draaisma vertelde uitgebreid over twee romans van Péter Esterházy: Harmonia Caelestes en Verbeterde editie. Heel interessant, ware het niet dat Draaisma blijkbaar maar één verhaal heeft als het over archieven moet gaan. Hij recyclede grotendeels de lezing die hij bijna vijf jaar geleden hield bij het afscheid van Arnold den Teuling als provinciaal archiefinspecteur in Drenthe.
Na de lezing van Draaisma was het tijd voor de reclameboodschappen van de sponsors. Mij lijken deze praatjes volledig overbodig, aangezien iedereen in de zaal toch wel weet wat de leveranciers te bieden hebben. Aansluitend kwam meneer Duparc de Duparc-prijs overhandigen aan Julia en Aaron voor hun scriptie over eigentijdse toegankelijkheid.
Ondertussen zaten allerlei mensen te wippen in hun stoelen, niet omdat ze aan een sanitaire stop toe waren, maar omdat Nederland voetbalde tegen Denemarken. De organisatie had daar rekening meegehouden door gedurende de hele tweede helft een uitgebreide koffiepauze in te lassen.
Rode lezingen
's Middags heb ik twee lezingen beluisterd uit Lijn 4: veranderen.
Hanneke, Poulus en Lineke vertelden over de gevolgen van de cursus 23 Archiefdingen binnen het Zeeuws Archief. Ze hadden onder andere onderzocht of er een relatie was tussen het afronden van de cursus en de leeftijd van de deelnemers. Hoewel ze er heel enthousiast over praatten, kan ik me voorstellen dat mensen die niets weten van de inhoud van de cursus een beetje teleurgesteld waren. Het had misschien iets strakker en inhoudelijker gemogen. Hier is hun Prezi te vinden.
Aansluitend presenteerden Marianne Loef en Bernhard Mantel RODIN: Referentiekader Ontwikkeling Digitaal Informatiebeheer. Een lijstje van dertig aandachtspunten voor het informatiebeheer dat WGA en LOPAI hebben samengesteld op basis van wetten, regels en normen. Op dit moment wordt over de inhoud ervan al druk gediscussieerd op BREED. De presentatie had iets swingender gemogen, het was nu wel erg droog en rechtoe-rechtaan.
Na de presentatie van het tiende S@P-Jaarboek over De Archivaris, was het tijd voor borrel en diner, in mijn geval in het goede gezelschap van twee mensen van de CAS.
Morgen volgen de indrukken van de tweede dag.
De foto hierboven is van Jeroen Trispel
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik ga ook nog een indruk publiceren, maar ik wacht nog op de presentatie van Geert Luykx die mij vanmiddag twitterde dat hij daar morgen werk van ging maken.
BeantwoordenVerwijderenJouw verslag van de presentatie van het ZeeuwsArchief is in de prik denk ik. Hopelijk laten meer mensen weten wat ze er van vonden.
"In de prik" die uitdrukking kende ik niet...
BeantwoordenVerwijderenHi Ingmar,
BeantwoordenVerwijderenDe presentatie van de Zeeuwse 23-archiefdingen vond ik interessant en vanwege de gedrevenheid van Lineke, Poulus en Hanneke ook erg inspirerend. Wel ben ik erg benieuwd welke concrete zaken de cursus op de langere termijn oplevert voor organisaties, dus als het eerste ‘verliefdheid’ weer een beetje is afgezakt. Misschien is dit iets waar we volgend jaar iets mee kunnen doen en is het daarvoor nog een beetje vroeg?
Groetjes!