woensdag 15 juli 2015

WhatsApp en archivering

Hoge vlammen vanuit unit 4800. Bron: Marcel Otterspeer/het fotobureau/Hollandse Hoogte
Sinds een paar weken kun je met het BHIC WhatsAppen. Hoe fantastisch ik dat ook vind, daar gaat het nu niet over. Het gaat over een ander stokpaardje:

WhatsApp-berichten kunnen archiefstukken zijn, die nodig zijn om het handelen van de overheid te reconstrueren!

Vorig jaar vonden er bij Shell in Moerdijk twee zware explosies plaats, gevolgd door een grote brand. De explosies waren tot op 20 kilometer afstand te horen en onderdelen van de geëxplodeerde installatie werden tot 800 meter weggeslingerd. Twee werknemers raakten gewond. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft onderzoek gedaan naar dit voorval.
En dit citaat komt uit het rapport van de OVV:
Naast de centrale manier van werken in het LCMS*, maakten verschillende crisisteams gebruik van WhatsApp. Ze maakten specifieke 'groepen' aan en deelden tijdens de inzet onderling informatie. Deze informatie was daarmee geen onderdeel van het informatiesysteem. Hierdoor kon het niet bijdragen aan het interregionale informatiebeeld.
(pagina 82)
En de OVV ziet het gebruik van WhatsApp als een aandachtspunt, omdat
het mogelijk voor een parallel systeem naast het LCMS zorgt en het systeem op momenten vervangt. De status van informatie via WhatsApp is lastig te duiden, veelal niet vastgelegd en niet meer na te gaan. Er dient hiervoor aandacht te zijn, vooral daar waar mensen geen gebruik (kunnen) maken van LCMS. De Onderzoeksraad ziet hierin een duidelijk nadeel en dat is het ontbreken van de regie hierop vanuit de hoofdstructuur.
(pagina 82)
Interessant hè?
En daar komt dan die circulaire uit het begin van deze eeuw, nog bij...

*LCMS staat voor Landelijk CrisisManagement Systeem "een operationeel informatiesysteem waarin basisinformatie van alle bestrijdingsprocessen geregistreerd staat. Het gaat om informatie over de aard en omvang van een incident, de effecten, de wijze van bestrijden en de bestrijdingsmiddelen die aanwezig zijn of nog komen."
Een tijdje geleden was het in het nieuws, omdat een Brabander het wachtwoord voor het systeem via Google achterhaald had.
Het LCMS wordt beheerd door het Instituut Fysieke Veiligheid, maar ik heb geen idee hoe de archivering geregeld is. Is eigenlijk ook wel interessant om eens uit te zoeken, hè.

Gerelateerd
Twitter, crisis-communicatie en archiveren

9 opmerkingen:

  1. De vraag is dan ook of deze gebruikers voordat ze dit medium gingen gebruiken de voorwaarden van WhatsApp goed hebben gelezen.

    Bijvoorbeeld:
    Over jurisdictie: “You agree that: (i) the WhatsApp Service shall be deemed solely based in California; (ii) the WhatsApp Service shall be deemed a passive server that does not give rise to personal jurisdiction over WhatsApp, either specific or general, in jurisdictions other than California; and (iii) that you agree to subject to the jurisdiction of California in the event of any legal dispute”

    http://www.whatsapp.com/legal/


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Rienk Ik denk ook niet dat ze dat gelezen hebben. Ik lees het nu ook voor het eerst en eerlijk gezegd snap ik niet wat hier staat en wat dit te maken kan hebben met het gebruik in crisissituaties.

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    3. Wat ik bedoelde te zeggen was dat het op zijn zachtst gezegd vreemd is dat een organisatie die veel energie steekt in het bestrijden van rampen, die daarvoor een speciaal beveiligd informatiesysteem heeft geregeld, vervolgens wel accepteert dat gebruik gemaakt wordt van een gratis dienst die als je de voorwaarden goed tot je door laat dringen absoluut niet gratis is. Voor het gebruik lever je informatie aan de dienst, informatie die geen enkele overheid zelf via een WOB-verzoek of een verzoek om open data zou verstrekken aan welke derde dan ook.

      En klagen kan dan alleen in Californië.

      Verwijderen
    4. Ah, ja, dat is inderdaad nogal bizar. Dank je voor je aanvulling.

      Verwijderen
  2. WhatsApp dus als (alternatieve) vorm van crisiscommunicatie bij de overheid, als ik het goed begrijp.

    'LCMS biedt een actueel multidisciplinair totaalbeeld tijdens lopende crises. Diensten en partijen kunnen onderling berichten uitwisselen, zien wie online is en acties uitzetten en monitoren.'
    [zie verder de link: http://www.veiligheidsregio-rr.nl/bedrijven/crisisbeheersing/]

    Valt hier onder meer uit af te leiden dat LCMS zelf niet werkt, althans niet voor iedereen? Het lijkt mij hoe dan ook toch niet wenselijk dat er parallelle systemen opereren: een formele en een informele in dit geval.

    En in hoevvere is LCMS de opvolger van het haperende c.q. falende crisiscommunicatiesysteem C 2000 en of welke relatie bestaat er tussen deze systemen? Hoeveel landelijke crisismanagementsystemen kennen ze dan eigenlijk niet?

    Overbelasting van netwerken schijnt overigens vaak de kritieke factor te zijn bij het verspreiden van informatie bij rampen e.d; eerder een capaciteitsprobleem dus.

    En wat dan als de stroom uitvalt, vroeg ooit eens iemand onschuldig bij een Ketelaar-lezing ....

    Tsja, dan is er mogelijk sprake van een ramp van ongekende proporties, waar we dan ook niets meer over terug zullen kunnen vinden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Historicus Op p. 81 van het rapport over Moerdijk beschrijft de OVV ook wat de problemen met het LCMS waren. Kortweg: er was te weinig ervaring met het systeem, er waren inlogproblemen, niet iedereen vulde consequent informatie aan en de status van de informatie was regelmatig onduidelijk.
      De relatie tussen C2000 en LCMS is minimaal. C2000 is voor de communicatie, LCMS voor de informatieuitwisseling. Het is de bedoeling dat actoren relevante informatie aan het systeem toevoegen. Uit de reactie van een van de actoren op het concept-rapport, maak ik op dat dit ook wel gebeurd is.
      Maar voor mij is de hamvraag: hoe wordt de informatie die bijvoorbeeld over deze crisis in het LCMS is opgenomen gearchiveerd. Bij welke archiefdienst kan ik over 20 jaar terecht om deze informatie in te zien?

      Verwijderen
  3. Volgens mijn link is het LCMS iets van de Veiligheidsregio's; dat is dus de archiefvormer. Een gemandateerde instantie ontstaan door gemeenschappelijke regelingen: en de g.r's vallen een beetje in een gat qua (generiek) toezicht, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, GR's vallen gewoon onder het generiek provinciaal toezicht, zolang het Rijk of een provincie er geen deel van uit maken. Maar Veiligheidsregio's zijn wel ingewikkelde constructies. Toch maar weer eens uitzoeken binnenkort.

      Verwijderen