donderdag 7 maart 2013

Een drone boven je kop


Drones boven je kop weergeven op een grotere kaart

Een tijdje geleden zag ik onderstaande tweet over het gebruik van drones in de Verenigde Staten.
Toen dacht ik nog: dat zal hier zo'n vaart niet lopen.
Totdat ik gisteren de column van Arjan van Veelen las in de NRC:
In de Staatscourant vond ik het Defensie-besluit over de instelling van het ‘Bijzonder luchtverkeersgebied Almere’, een cirkel met een straal van 3,5 nautische mijlen, met als middelpunt de co├Ârdinaat 52°22’12.47?N 005°14’30.47”E – de Filmwijk. De drones vlogen steeds van 00:00 tot 05:00 uur en van 18:00 uur tot 23:59 – de donkere uurtjes, wat wellicht verklaart waarom niemand ze zag.
En frappant: bladerend door het Staatscourant-archief vond ik nog veel meer van zulke drone-besluiten. Die RQ-11 Raven blijkt in het hele land te vliegen.
Ik heb ook maar eens in de Staatscourant gezocht en vond 65 besluiten over het gebruik van de RQ-11 Raven!
In het kaartje hierboven ben ik begonnen met het "op de kaart" zetten van de plaatsen waar de drones gevlogen hebben. Ik ben nog niet klaar...

Het bijzondere van die besluiten is trouwens dat ze pas naderhand gepubliceerd worden:
Deze beschikking treedt in werking met ingang van 8 november 2012 en vervalt op 3 februari 2013.
Deze beschikking zal achteraf met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.
Misschien hangt er nu wel een drone boven je hoofd te filmen wat je doet.
Maar wees gerust, als het besluit op basis waarvan je gefilmd bent, gepubliceerd wordt, heb je nog 6 weken de tijd om daar bezwaar tegen aan te tekenen.

11 opmerkingen:

 1. Mooi, zo'n kaart!

  In het WP-artikel over de Raven staat dat Defensie 72 Ravens heeft aangeschaft. Er wordt ook duidelijk waarom ze in Almere gebruikt zijn (zie de links in de voetnoten).

  Als ik je kaart zo bekijk, zijn een hoop plaatsen redelijk simpel te verklaren. Het zijn Defensielocaties of -aandachtsgebieden. Dat zal dan wel over oefeningen, trainingen of de moderne variant van patrouilleren gaan. De meldingen rond bijvoorbeeld Havelte (grote Landmachtbasis), Lauwersmeer, Soesterberg, Rucphense Heide en het industrieterrein bij Borssele zijn zo te verklaren. Deels gebieden met een zeer lage bewoningsgraad, overigens. Rotterdam was een demonstratievlucht (daar kan je natuurlijk zo je vraagtekens bij hebben) en in 5 gevallen was het bijzondere bijstandsverlening voor politionele taken. Dat type is m.i. de gevaarlijkste voor privacy e.d. (Misschien dat daar nog meer van blijken te zijn, als je klaar bent.)

  Een trend die stevig in de gaten gehouden moet worden, maar enige nuance is wel op zijn plaats. Het wordt pas echt eng als de politie zelf van die dingen heeft. Dan wordt het moeilijk te beteugelen. Want iedereen wil toch inbraakpreventie en up-to-date filenieuws?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Chido,
   Wat die nuanceringen betreft heb je helemaal gelijk. Havelte, De Peel en Rucphense Heide zijn "oefengebieden" waar nauwelijks mensen wonen. Al liggen vooral bij de laatste twee ook woonkernen in het vlieggebied.
   (In de Staatscourant staat steeds ook een kaartje van het vlieggebied, ik heb nog even overwogen of ik de gebieden op mijn kaart ook preciezer moest aangeven, maar dat werd me te ingewikkeld.)
   Ik heb nu dus een stuk of twintig "bijzondere vlieggebieden" uit de Staatscourant (van nieuw naar oud) in kaart gebracht. In de oudere besluiten lijkt het vooral om vlieggebieden boven de bekende oefenterreinen te gaan. De nieuwere lijken vooral te gaan om verzoeken van de politie om "risicogebieden" te monitoren.
   Maar ik ga het wel in de gaten houden.

   Verwijderen
  2. Zeker doen. Dat kan een waardevolle bron worden.
   Heb je verschillende kleuren 'vliegtuigjes' tot je beschikking? Dan zou je onderscheid kunnen maken tussen 'oefeningen' en (bijzondere) bijstandsverlening. En als je in de Sc zoekt op bijstandsverlening en defensie krijg je misschien nog wel andere interessante dingen ;-)

   Verwijderen
  3. Standaard zijn de vliegtuigjes blauw (ik had er ook al naar gekeken), maar ik geloof dat ik zelf ook nieuwe dingetjes kan toevoegen. Misschien ga ik dat wel proberen.

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Dank je Twan.
   Ik kon me al niet voorstellen dat ik de eerste was die een lijstje maakte.

   Verwijderen
 3. Hi Ingmar, mooi om toch weer die juridische, documentaire invalshoek te vinden bij dit onderwerp! Ik had van de week een NRCNext waarin volgens mij precies zo 'n kaartje stond. Er zijn op dit moment vooral in de Verenigde Staten een aantal particuliere watchdogs en journalisten die de toename en vooral de rol van het dronegebruik door de VS in de gaten houden. Juist deze week nog met ophef over de bevoegdheid van de president om binnen de VS met bewapende drones 'lethal force' te mogen toepassen (de laatste Jason Bourne was zover niet van de werkelijkheid). Zoals je ook aangeeft met de achteraf publicatie: de praktijk loopt telkens voor op iedere verantwoording of verklaring. En natuurlijk maken we nu nog grappen over 'Big Brother', maar uiteindelijk worden we straks 24/7 in de gaten gehouden. Heb je ook de artikelen gelezen over de heel kleine mini-drones? Die worden in Afghanistan al operationeel ingezet en zijn niet meer dan hand-groot. Maar dus geen 'science fiction' meer. Er zijn filmpjes van leveranciers waarmee gesuggereerd om ze in civiele situaties te gebruiken en zelfs gebouwen binnen vliegen om mensen vrijwel tot in huis te volgen. Natuurlijk wordt dit alles in praktijk gebracht onder het mom van de 'war on terror'. Of voor civiele doeleinden waarmee we blij worden gemaakt: het is natuurlijk mooi dat Prorail straks met eigen drones kan zien of de wissels bevroren zijn, zodat de winterdienstregeling misschien minder verstorend is (serieus he, echt waar). En dat de politie de drones beproeft is ook al beschreven. Maar uiteindelijk zullen er rechten geschonden gaan worden. En is het goed er serieus aandacht aan te besteden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En ook andere Nederlandse bloggers hier in geinteresseerd, deze blogde net een dag eerder:
  https://rejo.zenger.nl/inzicht/politie-vliegt-bijna-elke-derde-dag-met-defensie-drone/

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Narigheid, maar goed om te lezen Ingmar, dank voor de attendering!

  BeantwoordenVerwijderen