dinsdag 24 mei 2011

Kennisdelen kan ook zonder agenda en Erfgoed Nederland

De jongens en meisjes van BRAIN hebben een paar dagen in Noord-Holland doorgebracht om samen "hardop te denken over schaalvergroting in de archiefsector." Zie hier het verslag (pdf). Een paar interessante dingen kwamen aan de orde. Over platheid en genealogen schreef ik elders al, maar ze hebben die dagen blijkbaar ook gepraat over kennisdeling...

Hoe organiseer je een kennisagenda en kennisdeling in de branche?
Blijkbaar is er volgens de BRAIN-leden een "kennisagenda" (een wat?) nodig, die door Erfgoed Nederland (door wie?) bijgehouden moet worden:

Welke spelers heb je in welke rollen nodig? Zijn die er? Zo ja: wie en waar? Zo nee: wat doe je daar aan?
Een kennisagenda moet in het teken staan van de koppeling tussen archivistische theorie en de praktijk van de instellingen: toegepast onderzoek dus en een continue wisselwerking tussen onderwijs en onderzoeksinstellingen enerzijds en archiefdiensten anderzijds. Het sectorinstituut (Erfgoed Nederland) zou die wisselwerking moeten faciliteren door te volgen wat er aan beide kanten van de streep gebeurt en over en weer signalen af te geven. Het sectorinstituut zou de kennisagenda op basis van haar contacten en overzicht kunnen opstellen en bijhouden.
Maar, jongens en meisjes van BRAIN, hier hebben we Erfgoed Nederland toch zeker niet voor nodig? Volgens mij is het eenvoudig om een kennisagenda te maken die tegelijkertijd toegankelijk is voor iedereen en ook nog redelijk simpel actueel te houden is. De infrastructuur bestaat namelijk al: Archief 2.0
Neem eens een voorbeeld aan de manier waarop de KVAN de afgelopen weken input gevraagd en gekregen (!) heeft voor het nieuwe beleidsplan. Zoiets moet BRAIN toch ook kunnen?

Als al die managers, diensthoofden, hotemetoten en wat dies meer zij nu eens lid worden van Archief 2.0 en daar aangeven aan welke kennis ze behoefte hebben? Voor wat, hoort wat is hierbij de enige voorwaarde: dat die managers dan ook eens beginnen met het delen van hun eigen kennis op Archief 2.0.
Complexer dan dit hoeft het toch niet te zijn?
En uiteraard is de Archief 2.0-denktank bereid om mee te denken over de manier waarop dit het makkelijkst en snelst georganiseerd kan worden.

Plaatje: Share your ideas van Britta Bohlinger

(Dit bericht verscheen eerder al op Archief 2.0, maar omdat het daar wel erg preken voor eigen parochie is, heb ik het hier ook nog maar een keer gepubliceerd.)

3 opmerkingen:

  1. BRAIN heeft de handschoen opgenomen en op haar site een link naar je blog geplaatst:

    http://www.archiefbrain.nl/

     

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sportief! Ben benieuwd of het nog wat oplevert

    BeantwoordenVerwijderen