vrijdag 17 december 2010

Voerendaal, een week later (4)

De nieuwe werkplekken in Heerlen
Gisteren was het een week geleden dat het gemeentehuis van Voerendaal tot de grond toe afbrandde.

Het archief
Afgelopen zaterdag en zondag zijn alle archieven uit de grote archiefruimte geborgen. Ze waren drijfnat van het bluswater, maar op het oog verder redelijk ongeschonden. Alle dozen, dossiers en ordners zijn zondagmiddag in een vriescel gezet en ge'shockfreezed' naar -35ºC. Begin deze week zijn nog enkele dossiers uit een andere ondergrondse ruimte gered en ook ingevroren.
Zoals onder andere blijkt uit verschillende foto's van Geert lagen in het puin ook nog heel wat (restanten van) dossiers. Daarvan is in de loop van deze week besloten dat er geen pogingen gedaan worden om ze te redden. De beschadigingen zijn overwegend zodanig dat het herstellen weinig zin heeft en het risico dat ze heel erg verontreinigd zijn, is heel groot.
De komende weken zal met man en macht geprobeerd worden om vast te stellen welke actuele dossiers en documenten kwijt zijn en zal een prioritering gemaakt worden voor de reconstructie. Zodra de meest dringende zaken zijn opgelost zal naar het grotere geheel gekeken worden: wat hebben we wel nog, wat hebben we niet en wie zou bepaalde documenten / informatie wel nog kunnen hebben.

De ambtenaren
Sinds afgelopen maandag zitten alle ambtenaren in de laagbouw van het APG-gebouw (voorheen ABP) in Heerlen. Volgens de website van Voerendaal zouden er foto's beschikbaar zijn, maar die link werkt niet goed. Er is wel een filmpje van hoe het op maandagmorgen verliep.

Het filmpje
Tja, en als het dan over filmpjes gaat, dan kan ik natuurlijk niet om dit filmpje heen.
Maandagavond verscheen op de website van De Limburger het bericht dat er een "onderzoek" gedaan werd naar het filmpje. Gisteren bracht re.Public het bericht ook nog eens.
Uiteindelijk blijkt hier sprake te zijn van een journalist die zijn feiten niet op een rijtje heeft.

  • Ja, er was bij de brandweer onrust over het filmpje ontstaan. 
  • Maar, nee, ik was niet onrechtmatig op het terrein of in de kelder.
    Wat wel onduidelijk is, en waar lering uit getrokken moet worden, is wat 'vrijgeven door de brandweer' nu precies betekent.
  • Nee, er is geen onenigheid met de verzekering geweest.
    De verzekering was constant op de hoogte van wat er gebeurde en de rampplek is niet verstoord, noch door mij, noch door anderen die in de kelder aan het werk waren.
  • Nee, ik ben niet 'hoofd archief van de provincie.'

Afgelopen dinsdag vroeg mij iemand Wat heb je nu geleerd van deze commotie?
Een paar dingen:

  1. Sommige journalisten controleren hun feiten niet.
    Een journalist die een beetje digitaal vaardig is, had in 'no time' met mij contact op kunnen nemen om op zijn minst wederhoor toe te passen. Tijd voor een 23-dingen voor journalisten?
  2. Voor veel ambtenaren en bestuurders is openheid via internet (web 2.0) nog eng. Zo veel mogelijk moet nog achter gesloten deuren (of zwarte folie) gebeuren. Hoewel ik de volgende keer zeker weer een dergelijk filmpje zal maken, zal ik het misschien in een iets andere vorm (en misschien ook iets later) publiceren.
  3. Ik heb een geweldige baas.
    Ze keek die maandag wat bedenkelijk toen het bericht in De Limburger verscheen, maar deze week is ze, bij de provincie en de gemeente, wel voor mij en voor de principes van openbaarheid opgekomen.
Gerelateerd

4 opmerkingen:

  1. Nou snap ik het pas. Zag deze week wel allerlei berichtjes langskomen over een filmpje maar ik snapte niet wat voor commotie dat dan was.
    Mooi verhaal.
    Ook altijd fijn om een goede baas te hebben....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk stuk Ingmar.

    Ik ben de afgelopen dagen vooral enorm verbaasd hoe de journalistiek (en dan specifiek de Limburger/Limburgs Dagblad) klakkeloos een bericht overnemen uit één (een niet mij nader bekende) bron en vervolgens tot publicatie overgaan zonder enige vorm van onderzoek. Verbazingwekkend gewoon. Er worden grofweg in de eerste alinea 10 bewering gedaan, waarvan er 6 gewoon niet correct zijn.
    1) Het archief was ten tijd van verschijnen van het artikel al 24 uur ingevroren en dus allang geborgen.
    2) Het genoemde percentage ligt bij mijn weten een stukje hoger.
    3) Je bent idd geen hoofd archief provincie.
    4) De papieren dossiers die in vlammen zijn opgegaan stammen uit een veel bredere periode dan enkel 2009 en 2010.
    5) De dossiers werden zowel op de werkkamer als in de paternosters bewaard.
    6) Er zijn geen gedigitaliseerde dossiers in Voerendaal, wel is er sprake van een sinds 8 november ingeregeld gedigitaliseerde/digitale documentenstroom.

    Zet je toch aan het denken over de kwaliteit van deze krant.....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank je voor deze aanvulling Geert.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik kon er eerder niet explicieter over zijn, er moest nog gepraat en gestreken worden...

    BeantwoordenVerwijderen