zaterdag 3 juli 2010

Dood is een kruisje...

Een paar jaar geleden ben ik intensief (pdf) bezig geweest met de akten van de burgerlijke stand. Toen heb ik ook geleerd waarom die akten zo belangrijk en uitzonderlijk zijn: een akte van de burgerlijke stand is altijd waar. Als in de geboorteakte staat dat je op 12 februari 1974 bent geboren, dan is dat zo. Als in de huwelijksakte staat dat je met Hanneke getrouwd bent, dan is dat zo. En als in de overlijdensakte staat dat je gestorven bent, dan ben je dat ook! Dat is de ene kant van het verhaal.


De andere kant is dat in moderne samenlevingen allerlei informatie gekoppeld wordt, waarbij het niet altijd duidelijk is, wie verantwoordelijk is voor het bijhouden van wijzigingen. De Ombudsman wees daar eerder ook al op.
Stel je nu voor dat iemand in de GBA per ongeluk een kruisje zet in het vierkantje achter "Overleden" ...
Claude Pretorius heeft gemerkt dat dit vergaande gevolgen kan hebben. Hij kan blijkbaar wel een auto kopen, maar niet verzekeren: "U is oorlede, oom!" En zijn vrouw? Die staat officieel geregistreerd als weduwe.

Annie schreef er lang geleden al over...

De afbeelding is van Sclera Picto's

4 opmerkingen:

  1. Wanneer overlijden een kruisje is, dan is opstaan een likje tipp-ex, lijkt me.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bizar verhaal. Die picto's vind ik helemaal te gek trouwens. Dank voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tja, als het leven zo simpel was ;-) Mijn ervaring is dat het soms heel makkelijk is om per ongeluk iets fout te doen, maar dat het dan een hele tijd kost (procedures, procedures, procedures) om het weer goed te maken.

    BeantwoordenVerwijderen