donderdag 8 juli 2010

Afscheid Roelof Koops


Na alle commotie van gisteren - 19 reacties, minstens 18 tweets en volgens Google tussen de 400 en 500 pageviews - vandaag een blog die wat saaier is.

Vorige maand nam Roelof Koops na 36 jaar afscheid van het Zeeuws Archief (en omdat dit geen opruiende blog wordt, zal ik niets zeggen over zijn opvolgster).
De lezingen die drie archivistieke hotshots tijdens dit afscheid hielden staan sinds gisteren online. Ik beperk me tot wat interessante citaten

Eric Ketelaar - Archieven, waarom? Het verleden van de toekomst.
En nog eerder, al in 1968 formuleerde de toen net benoemde algemene rijksarchivaris Ribberink het beleid tot omvorming van de rijksarchieven, van een “keurig degelijk ouderwets middenstandszaakje waar de klant alles aangereikt krijgt” tot een “goed gesorteerde, moderne zelfbedieningszaak”. Maar Ribberink’s metafoor: archiefdiensten: supermarkten van de geschiedenis – vonden vele archivarissen maar onzin.

Martin Berendse - Daarom archieven! De toekomst van het verleden.
Door niet meer massaal in te zetten op onze eigen homepages-met-knoppen verliezen de instellingen misschien hun “gezicht” op het internet, maar het is de vraag of over een tiental jaren de internetsamenleving nog is geïnteresseerd in het digitale “gezicht” van meer dan honderd archiefinstellingen of vooral in de inhoud van de collecties. De enige bloggers en twitteraars die worden “geloofd” zijn individuen en van instellingen wordt vooral verwacht dat ze hun informatie delen. Radicaal en op een zo groot mogelijke schaal.

Charles Jeurgens - Het multiculturele archief. Mythe of werkelijkheid.
Archiefinstellingen beheren archieven en die archieven zijn een direct uitvloeisel van de activiteiten die door de archiefvormer worden verricht. De ‘godfathers’ van het Nederlandse archiefwezen, het driemanschap Muller, Feith en Fruin wezen er ruim 100 jaar geleden al op dat een archief niet willekeurig wordt gemaakt. We moeten de activiteiten achter de archiefvorming kennen en ook begrijpen om het gevormde archief te kunnen duiden. Een archief wordt dus pas een multicultureel archief als het sporen bevat van activiteiten die als multicultureel kunnen worden aangemerkt.

2 opmerkingen:

  1. Ik vond de stelling 'In plaats van te investeren in digitale voorkanten (websites, portals etc.) zouden we vooral kunnen inzetten op de technische en inhoudelijke ontsluiting van onze collecties' die Martin Berendse poneerde, interessant.
    Mede omdat ik me hier al jaren sterk voor maak. Wat betekent dit als dit echt beleid gaat worden voor projecten als WieWasWie en WatWasWaar....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor je reactie Bennie.
    Die passage heeft ook even tussen de blockquotes gestaan, maar ik vond
    de totale openheid en de geloofwaardigheid van bloggers en twitteraars
    toepasselijker (ook met 't oog op gisteren)

    Op 08-07-10 heeft Disqus<> het
    volgende geschreven:

    BeantwoordenVerwijderen