maandag 24 mei 2010

Burger-archivaris?


Hoewel het sympathiek klinkt, citizen-archivist (burger-archivaris), raak ik toch een beetje in de war van de manier waarop AOTUS deze term gebruikt.
In april schreef Ferriero op zijn weblog over "cultivating citizen archivists", waarbij hij de vergelijking maakte met een project van de NASA, die 'burgers' inzet om het oppervlak van Mars in kaart te brengen. De eerste indruk die ik had was dat het een semantiek discussie was: 'vrijwilligers' heten nu 'citizen-archivists' omdat ze digitaal en online werken. Dat was ook de indruk die Kate Theimer had. Maar zij had ook andere bezwaren tegen de term 'burger-archivaris':
While meant as a term of respect for the volunteers, I think the term is actually disrespectful to archivists. Would you call someone who volunteers in a hospital a “citizen doctor” or a “citizen nurse”? An archivist is a trained professional, with education, expertise, and responsibility.

En daar ben ik het eigenlijk wel mee eens.
(Ik ga nu even voorbij aan de pogingen van Kate om een goede definitie te zoeken bij de term citizen-archivist. Zie daarvoor hier en hier.)

Waar het me nu even om gaat, is dat Ferriero vandaag een eerste voorbeeld heeft gegeven van een citizen-archivist: "Jonathan Webb Deiss, a researcher at the National Archives." Meneer Deiss is van beroep "Independent Researcher & Military History Specialist" en Ferriero roemt hem als citizen-archivist, omdat hij een oorlogsdagboek uit de 18e eeuw heeft teruggevonden in de papieren van het NARA.

Waarom zou je zo iemand nou tot 'citizen-archivist' bombarderen? Volgens mij is het 'gewoon' een historicus, die geld verdient met onderzoek doen in en naar (militaire) archieven. Dat hij dit dagboek op waarde weet te schatten, maakt hem toch geen archivaris en al helemaal geen 'burger-archivaris', want het resultaat is niet digitaal en ook niet tot stand gekomen door samenwerking of kennisdeling. Ferriero maakt het er niet duidelijker op...

Overigens kwam ik bij mijn zoektocht naar een plaatje voor bij deze blog, op de website van Smallbean, waar een Citizen Archivists Project loopt...
Smallbean is closing the technology gap with our Citizen Archivist Project. We teach technology skills and document community life around the world. Our initiatives are enabled by solar power and the in-kind donation of personal electronics.

Iets heel anders dan de burger-archivarissen van Ferriero, maar ik weet nog niet precies wat ik hier van moet vinden.

5 opmerkingen:

  1. Ik heb me, vanaf het moment dat Ferriero de term 'citizen-archivist' introduceerde, vooral verbaasd over alle aandacht die de term zelf kreeg, in plaats van het idee erachter. Persoonlijk krijg ik dan steeds kriebels: "we zijn erg blij met jullie, gewone burgers, maar het moet niet gaan lijken alsof jullie op gelijke voet kunnen staan met ons, echte archivarissen, want wij hebben grote verantwoordelijkheden, een opleiding gehad en wat dan ook."

    Ook al is het zo, dan nog klinkt dit als eerst eigen positie even verankeren, alvorens samen verder te kunnen werken. Nooit een goed vertrekpunt.

    Anyway, dat terzijde. Ik ben het namelijk met je eens dat Ferriero wel een verkeerd eerste voorbeeld voor z'n idee van citizen-archivists lanceert. Want laten we eerlijk zijn, zoals jij al zegt: wat die meneer Deiss doet, doen dagelijks talloze archiefbezoekers. Alleen vinden ze niet allemaal dagelijks een interessant dagboek.

    Ik zou de term eerder gebruiken voor mensen die bijvoorbeeld hun verenigingsarchief hebben 'gered' of het dorp zijn rondgegaan om oude foto's te verzamelen en te ordenen. Dat soort voorbeelden.

    En hoe wij die mensen vervolgens noemen, zal me een zorg wezen. Grappig genoeg gebruiken normale burgers de term 'archivaris' al heel lang voor deze medeburgers. Net zoals ze ook het woord 'archief' gebruiken op een manier die eigenlijk geen recht doet (?) aan de archivistische term. Soit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgende keer reageer ik ook door middel van een eigen blogpost! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is inderdaad schokkend te lezen wat die term losmaakt in de Amerikaanse archiefgemeenschap! Schokkend in de zin dat zoiets blijkbaar meer mensen prikkelt dan de werkinhoudelijke uitdagingen die ons staan te gebeuren.

    Ik vind het eigenlijk wel een mooie term. Misschien ben ik wel geen goede archivaris!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoe meer mensen zich een 'archivaris-attitude' aanmeten, hoe beter het is, toch? Het zou een hoop werk en kosten kunnen schelen die er gemaakt moeten worden bij het verwerven van bijvoorbeeld particulier materiaal. What's in the name... :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dame en heren, dank voor de reacties. Ik denk er nog over na...

    BeantwoordenVerwijderen