Ik loop een paar dingen achter en daarom sla ik nummer negen even over. Ik heb daar wel een stuk voor in mijn hoofd, maar dat wordt een soort synthese (voor nog een ander weblog) van allerlei andere stukken die ik elders al geschreven heb.
Tagging, ik hou er niet van.
Ik ben te lui om zelf goede trefwoorden te verzinnen.
Ik ben te lui om te verzinnen welke goede trefwoorden andere mensen verzonnen zouden kunnen hebben.
Maar ja, zolang Google niet 'van zelf' weet wat ik zoek, ben ik ook te lui om een beter alternatief te verzinnen.
Ik heb me trouwens wel eens een beetje in tags verdiept, vooral naar aanleiding van When tags work and when they don't: Amazon and LibraryThing
Kern van dit verhaal is dat tagging alleen werkt als er sprake is van een zekere massa. Pas wanneer veel mensen bij een item (in dit geval dus een boek) dezelfde tag hebben toegevoegd, verdwijnen de atypische tags naar de achtergrond.
Maar, volgens mij zijn de meeste archieven van plan om tags te gebruiken zoals Flickr dat ook doet. In Flickr zijn alle trefwoorden gelijk, aangezien je niet ziet of één persoon of duizend personen een specifiek trefwoord hebben toegekend.
Of zie ik iets over het hoofd?
Wat ik trouwens wel weer apart vind, is dat Urban Dictionary tag omschrijft als "A writer's unique signature with ink or a spraypaint can."
Daar ken ik de term eigenlijk ook van, uit de grafiti-wereld.
Bovenstaande tag is gefotografeerd door Kami68k in Innsbruck
Een luie archiefinspecteur. Daar maak je geen grappen over. :-)
BeantwoordenVerwijderenJe geeft wel een probleem aan: wie gaan er nou eigenlijk wel taggen? Misschien dat het nieuwe spel van het NA daar mede een antwoord op gaat geven.
Ik ga er nog steeds van uit dat je gaat taggen als je eigen belang er mee gediend is, dus om dingen terug te vinden.
Taggen uit eigenbelang, da's de kern. En dat het dan meerwaarde heeft voor een ander, da's mooi.
BeantwoordenVerwijderenIn Flickr is het wegen van tags inderdaad een 'probleem'. Een tag kan maar door één iemand worden toegekend, dus het is niet bekend of de ene tag veel relevanter is voor een bepaalde foto dan de andere. Dan daarbij is die relevantie ook afhankelijk van je zoekvraag. Maar vooral zou dat wegen helpen bij het bepalen welke foto het meest relevant is na je zoekvraag. Aan de andere kant: populaire foto's staan dan altijd bovenaan, dus dat maakt weer dat andere foto's... enzovoort. Lastig dus! ;-)
O, als ik dat taggen voor me zelf doe, kan ik er net zo goed mee stoppen. Ik dacht altijd dat andere mensen vinden dat ik dat moet doen ;-)
BeantwoordenVerwijderen@Christian Het wegen van tags maakt foto's niet zo zeer populairder, het zou alleen de accuraatheid van de tags weergeven. Het gaat dan dus niet zo zeer om het zoeken, maar om het beschrijven.
Althans, zo werkt dat in LibraryThing: als honderd mensen een boek "19e eeuws" noemen en eentje zegt "20e eeuws" dan zal die laatste zich wel vergist hebben.