dinsdag 9 april 2013

Opnieuw gezien: Eels in Heerlen


Afgelopen donderdag zag ik opnieuw Eels in de schouwburg in Heerlen, bijna twee jaar na de vorige keer.
Net als in 2011 was het voorprogramma weer bijzonder.
Eerst een half uurtje Puddles, een pierrot van twee meter met een stem als een klok. Hoogtepunt was toch wel zijn versie van My heart will go on van Celine Dion die naadloos over ging in Enter Sandman van Metallica, terwijl ondertussen een vrouw met een apenmasker rare dingen met een opblaasbanaan deed. Zien is geloven.
Daarna kwam Nicole Atkins met alleen haar gitaar een half uurtje liedjes zingen. Ik kende haar niet, maar zij heeft ook een indrukwekkende stem. Ik geloof wel dat ik haar met band beter vind, dan akoestisch in d'r eentje. Al was haar cover van Crying van Roy Orbison wel heel mooi.

Om kwart voor negen begon The Eels. Dit keer waren ze met zijn vijven, dus zonder de blazers die vorige keer meededen. Het ontbreken van blazers zorgde ervoor dat het geluid veel meer rock en minder funk was dan in 2011. Een ander verschil was ook dat de band een stuk ontspannender was. E maakte zelfs van begin af aan contact met de zaal.
Wat niet anders was, was de gemaakte nonchalance van de band. Alles is uitgedacht, van de foute trainingspakken en de microfoonstandaard voor de tamboerijn tot de baarden en de ingestudeerde "grapjes" tussendoor. Dat bleek bijvoorbeeld ook uit de aflevering van de Canvas-connectie van zondagavond, waarin de gitarist Chet nog geen baard had. Die laat hij staan voor de tour. Die intermezzo's mogen voor mij wel wat minder, want als ze gewoon muziek maken zijn ze toch op hun best.
Ze speelden bijna alle nummers van het laatste album, Wonderfull, glorious, aangevuld met wat oude liedjes en natuurlijk wat liedjes van anderen. Ik herkende in ieder geval Oh well van Fleetwood Mac en iets van Bette Middler.

Al met al vond ik het een goed concert, maar ik vond het twee jaar geleden beter. Toen was het intenser.
Hierboven zie je een stukje uit de eerste toegift.

Gerelateerd
Gezien: Eels in Heerlen

1 opmerking:

  1. Ja ik was er ook, en heb ook best wel genoten van het concert, helaas concert in 2011 niet gezien, dus kan niet vergelijken :-)

    BeantwoordenVerwijderen