vrijdag 18 januari 2013

Overbrenging in Groot-Brittanië #opendata

Dit is cool...
In Groot-Brittanië wordt met ingang van dit jaar de overbrengingstermijn verkort van dertig jaar naar twintig jaar.
In 2013 the government will begin its move towards releasing records when they are 20 years old, instead of 30. The introduction of a 20-year rule is a key part of the government's transparency agenda and The National Archives is helping to manage the earlier release of the public record. In September 2012, 80 government bodies that transfer records to The National Archives provided data on the volume and transfer status of the records they hold that date from up to 1984.
En die verzamelde data heeft TNA online gezet in allerlei formaten: Google docs, xls en csv. Hiernaast zie je de de grafische weergave van een deel van de 80 overheidsorganisaties waar het om gaat. Wat mij in dit plaatje opvalt, is dat wij in Nederland altijd praten over het aantal meters dat (nog niet) overgebracht is, terwijl het hier nadrukkelijk om het aantal "records" gaat. Maar, vraag ik me dan af, wat is het aggregatieniveau van die records? Ik neem niet aan dat het hier om individuele "stukken" gaat, maar eerder om dossiers of misschien wel series. Weet iemand dat toevallig?

Gerelateerd
Doc-Direct en de magische achterstanden

7 opmerkingen:

 1. Ik zie in een voetnoot in het Excel-overzicht het volgende belangwekkends staan: "Some figures were provided by departments in metres. These have been converted to files using a conversion rate provided by the department or, where this is not available, a standard conversion rate of 96 files per metre and shown in italics."

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha, daar had ik overheen gelezen. Dank je Otto.
  Betekent dit nu dat een record overeen komt met een file en het dus om aantallen dossiers gaat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met 96 files per meter is een file gemiddeld iets meer dan een centimeter dik... Dan zijn het waarschijnlijk dossiers, denk ik.

   Verwijderen
  2. Ja, dat denk ik ondertussen ook. Dank je.

   Verwijderen
  3. En ik zie nu ook in dat plaatje dat een zo'n archiefdoosje (die grijze en oranje dingetjes) correspondeert met 100 files, dossiers dus. Als je dan die standaard conversion rate gebruikt, zou je kunnen uitrekenen hoeveel meter het totaal is... maar dat is wel heel erg 'gemiddeld' dan. :)

   Verwijderen
  4. Je snapt waarschijnlijk wel dat ik minder geïnteresseerd ben in de Britse meters. Ik zou de Nederlandse "achterstanden" ook wel eens als aantallen dossiers per zorgdrager willen zien.

   Verwijderen
  5. Natuurlijk, dat snap ik - ik eigenlijk ook. Maar als ik zo'n figuurtje voor mijn neus krijg ga ik altijd zitten pluizen tot ik hem snap. :)

   Verwijderen