dinsdag 3 januari 2012

Een valse Ibsen

Literair Noorwegen blijkt al een paar weken in rep en roer. The Guardian schrijft over de arrestatie in november van Geir Ove Kvalheim, een Noorse regisseur en acteur, die in april voor de rechter moet verschijnen vanwege het verkopen van vervalsingen van Ibsen en Knut Hamsen.
Bij Ibsen zou het gaan om onder andere een vervalste handtekening en opdracht aan Munch van de auteur in een eerste druk van John Gabriel Borkman en fragmenten van het niet bestaand toneelstuk Solguden (De Zonnegod). De Hamsen-vervalsingen gaan onder meer om een klad van een brief uit 1943 aan Hitler.
Kvalheim is in Noorwegen vooral bekend van opnamen die hij maakte van Frederik Jensen, die in de Tweede Wereldoorlog voor de Waffen SS vocht. Kvalheim verdacht hem van het helpen van Nazi-kopstukken na de oorlog en gaf Jensen aan bij de politie. Uiteindelijk bleek dit niet (helemaal) waar te zijn en moest Kvalheim een schadevergoeding betalen aan Jensen.
Maar Kvalheim gebruikte zijn contacten met rechts-extremisten en Nazi's en zijn verzameling van objecten uit de Tweede Wereldoorlog ook als "provenance" voor de vervalsingen. Hij zou het een en ander van in Spanje wonende ex-Nazi's hebben gekregen.
Interessant is dan nog dat Jensen daarna naar de politie ging met een andere klacht over Kvalheim:
After the 2007 case, Jensen went to the police accusing Kvalheim of forging a letter from him that gifted Kvalheim the documentation surrounding his award of the German Cross in Gold.
Tot nu toe is in ieder geval duidelijk geworden dat de Noorse nationale bibliotheek acht documenten van Kvalheim kocht en daar bijna €90.000 voor betaalde. De totale hoeveelheid vervalsingen die Kvalheim in omloop zou hebben gebracht, is nog onduidelijk.

Gerelateerd
18 maanden voor 10 vervalsingen
Gelezen: L. Salisbury & A. Sujo - Provenance

Plaatje: Ibsen Gate van Lucas Berrini

Geen opmerkingen:

Een reactie posten