vrijdag 11 november 2011

PACER: Openbaarheid van de rechtspraak

Gisteren was ik bij onze overburen van Océ voor het seminar van de NVBA over privacywetgeving. Er waren drie lezingen, waarvan er eentje helemaal niet over privacy ging. (Dit was namelijk gewoon een productpresentatie van iemand van Océ over DossierFlow. Blijkbaar heeft het zakenleven nu ook het zaaksgewijs werken ontdekt. Het enige bijzondere in vergelijking met de Corsa's, Verseons ca, dat ik gehoord heb, is dat in DossierFlow een volgende behandelstap geadviseerd wordt op basis van voorgaande vergelijkbare zaken.)
De andere twee presentaties waren interessanter. Peter de Jong, afscheid nemend voorzitter van de NVBA, fileerde in zijn presentatie de informatie die het College Bescherming Persoonsgegevens op zijn eigen website geeft over de toepassing van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Deze is bij lange na niet eenduidig en begrijpelijk, zeker niet al het gaat over medische gegevens of werknemersdossiers.
De andere lezing was van Marc van Lieshout van TNO. Hij behandelde in een krap drie kwartier de meeste aspecten van privacy en dataprotectie in de moderne online wereld. Voor mij weinig nieuws, maar in de "nazit" hebben we nog even een paar onderwerpen besproken die ik hier ook al eens beschreven heb. Zo hebben we het onder andere gehad over het verschil tussen Amerika en de EU. En zo kwamen we op iets dat ik gisteren al even aanstipte: PACER.

In de recente commotie rond Dominique Strauss Kahn werd weer eens duidelijk dat er grote verschillen zijn tussen de manier waarop men in de Verenigde Staten omgaat met verdachten en hoe we dat in Europa doen. Maar het gaat nog wat verder. Mag je in Nederland blij zijn als een uitspraak redelijk snel en geanonimiseerd op rechtspraak.nl wordt gepubliceerd, in de Verenigde Staten worden heel veel documenten gedurende een zaak integraal (dus niet geanonimiseerd) online gezet:
Public Access to Court Electronic Records (PACER) is an electronic public access service that allows users to obtain case and docket information from federal appellate, district and bankruptcy courts, and the PACER Case Locator via the Internet. PACER is provided by the federal Judiciary in keeping with its commitment to providing public access to court information via a centralized service.
Als je geregistreerd bent - wat mij nog niet gelukt is - kun je allerlei documenten raadplegen, waarbij je kunt zoeken op naam, zaaknummer of datumbereik.:
PACER includes case and docket information for all district, bankruptcy, and appellate courts. PACER currently hosts 500 million case file documents. These are available immediately after they have been electronically filed. No other court system provides as rapid access to as much case information.
Ondertussen zijn niet alleen documenten, maar ook integrale audio-opnamen van zaken toegankelijk.
Toegang tot documenten kost $0,08 per pagina, met een maximum prijs van $2,40 (dus documenten van  30 pagina's of meer en audio-opnamen kosten $2,40). De afrekening gaat per kwartaal, maar als je "rekening" in die periode lager is dan $10, hoef je niks te betalen.
De documenten die je gedownload hebt, mag je daarna (her)gebruiken hoe je wil, aangezien het om "public records" gaat.

Dat kunnen we ons hier toch niet voorstellen?
En willen we ons dat hier kunnen voorstellen?

Gerelateerd
Google en privacy: VS vs EU
De archiefdief documenteert natuurlijk alles

Plaatje: Nothing to hide van Markus Hametner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten