zondag 9 oktober 2011

Crowdfunding Napoleon


Vandaag wordt in het Amsterdam Museum een van de grootste schilderijen van Nederland (vier bij zes meter) onthuld: De intocht van Napoleon te Amsterdam van Matthieu van Bree (1813).
Het schilderij is al voor €20.000 euro ontdaan van allerlei vernislagen, maar voor het tweede deel van de restauratie - die in het museum in de Schuttersgalerij zal plaatsvinden - is de financiering nog niet rond. Het musuem wil de benodigde €30.350 via crowd-funding bij elkaar brengen.
Het publiek kan een duit in het zakje doen door delen van het werk te sponsoren. Zo kan bijvoorbeeld het portret van Napoleon voor €250,00 worden gesponsord, kost zijn paard Marengo €25,00 en het portret van Baron van Brienen van de Groote Lindt €100,00. Alle donateurs ontvangen een certificaat met een kleine uitleg over het gedeelte van het werk dat zij sponsoren. Naast de financiering voor de restauratie zoekt het Amsterdam Museum overigens ook nog een sponsor voor de gigantische lijst van meer dan 6 x 4 meter. Neem voor meer informatie contact op via fundraising@amsterdammuseum.nl.
Vooral dat je kunt kiezen wie of wat je wil laten restaureren, vind ik een leuke manier om verschillende sponsorbedragen mogelijk te maken.

Gerelateerd
De drie Gratiƫn 2.0

3 opmerkingen:

  1. Eerlijk gezegd vind ik het een lelijk schilderij. De meeste kerels die Nap hier welkom heten, noemden hem twee jaar later in allerlei toonaarden een tiran. En terecht. De vraag is dan ook, waarom de plunderaars van november 1813 het doek heel hebben gelaten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja, mooi of lelijk, dat is vaak bij oudere schilderijen nauwelijks nog een relevant criterium. 
    Ik lees verder dat het schilderij niet in het Paleis op de Dam heeft gehangen, maar in het Amsterdamse Stadhuis, dat toen in het Prinsenhof (het huidige hotel The Grand) was. Ik neem aan dat dit in 1813 niet geplunderd is en dat het schilderij daarom niet is vernietigd. 

    BeantwoordenVerwijderen