zaterdag 25 juni 2011

Gezien: Eels in Heerlen

Afgelopen maandag was ik met Frank, Niels, Wilco en Rob in de schouwburg in Heerlen, waar Eels optrad. Ik zag ze één keer eerder, een paar jaar geleden op Lowlands en eigenlijk heb ik niet eens zo veel met de band. Maar dit was wel een heel goede show!
Het voorprogramma was een beetje dubieus, maar ik had al begrepen dat dit bij Eels gebruikelijk is: een balonnenclown (!) en Jesca Hoop, die vooral verhaaltjes vertelde en nu en dan een liedje zong.
Eels begon redelijk op tijd (om 21:45 of zo) en speelde de eerste vijf, zes nummers aan een stuk door. En dat deden ze strak en swingend, vooral door de twee blazers, die de drie gitaren, bas en drum aanvulden.
Ik schreef hierboven bewust dat het een goede "show" was, want hoewel E en zijn muzikanten de indruk willen wekken dat ze het allemaal heel nonchalant doen, zie je aan verschillende dingen dat het tot in de puntjes uitgedacht is. Dat begint natuurlijk al bij de baard en zonnebril die alle zeven de mannen hebben. Maar je ziet het ook aan de geconcentreerde manier waarop de roadies de gitaren aanreiken. Of aan de twee blazers, die als ze een nummer niet hoeven te toeteren, met de armen voor hun borst gekruist met hun rug naar het publiek gaan staan. En je merkt het aan de zeer beperkte interactie tussen band en publiek. Er kan nauwelijks iets spontaans af. En toch was het een heel enerverend en soms zelfs spannend concert. Ze speelden zelfs twee nummers van Sly and the Family Stone.

Hieronder een impressie van vier nummers, opgenomen door twee mensen uit het publiek


Verder op het web:
Recensie uit OOR
Foto's van Spiral Stairs (daar komt die van boven ook vandaan)
Eels live van Paul
Excentrieke Eels verrassen met swingende soul op Zwart Goud
Eels - Heerlen, 20.06.11 van Frank (in het Duits, maar met volledige setlist)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten