zondag 26 juni 2011

Geweest: Sint-Truiden met BeNeDeLim


Zoals Brabant de Brabantse Archivarissendag heeft, heeft Limburg het BeNeDeLim-convent: een dag waarop archivarissen uit Belgisch-, Nederlands- en Duits- (?) Limburg bij elkaar komen. Dit jaar was het in Sint-Truiden en het was de eerste keer dat ik meedeed.
Het programma bestond vooral uit eten:
het ontbijt waten koffiekoeken, chocoladebroodjes en croissants;
de lunch was een stoofpotje met friet en sla;
en het diner waren vier heerlijke gangen met zalm, zeebaars, kalf en ijs.

Tussendoor vertelde Thiery Ghys van het Stadsarchief in de Keizerszaal (zie foto boven) over een akte uit de 14e eeuw die vorig jaar op een veiling was opgedoken. Op basis van een foto van de veilingsite kon Ghys vaststellen dat het om een Sinttruidense akte ging, die waarschijnlijk in de Tweede Wereldoorlog verdwenen was uit het Stadsarchief. De tekst van de akte kwam woordelijk overeen met de tekst uit de inventaris en het was niet de andere helft van de chirograaf, die zich nog bevindt in het Rijksarchief in Luik. De veiling ging uiteindelijk niet door, maar de aanbieder wil de akte wel aan de gemeente Sint-Truiden verkopen. De gemeente stelt zich op het standpunt dat de akte sowieso van haar is en dat ze ze gewoon terug moet krijgen. Op dit moment ligt het dossier bij de rechter-commissaris, die het binnenkort aan de officier van justitie zal overdragen. Wordt dus nog vervolgd.
Daarna volgde een uitgebreide rondleiding langs de verschillende kerken en kloosters in de stad, waaronder de Gangulfus-kerk (waar ik geleerd heb dat de heilige Gangulfus de patroonheilige van de hoorndragers is) en het Sint-Agnes Begijnhof, waar heel mooie oude muurschilderingen bewaard zijn.
Hier ging het ook even over de borsten van de Heilige Agatha en over de Heilige Quirinus van Malm├ędy (zie hiernaast). Bij de voorlaatste restauratie was de restaurateur niet zo bekend met de iconografie van Quirinus. Hij wist niet dat het witte ding in Quirinus' linkerhand de bovenkant van zijn eigen hoofd was. Hij dacht dat het een bord was en heeft dat toen versierd met wat bloemetjes en de bovenkant van het hoofd van Quirinus ook weer netjes rond gemaakt...
Tenslotte (voor mij althans) zijn we nog op de toren van de Abdij-kerk geweest. De toren was eigenlijk gesloten voor het publiek omdat het "examenperiode" was. Blijkbaar is het stadsbestuur bang dat leerlingen van het aanpalende internaat bij slechte examenuitslagen van de toren naar beneden springen.
Om een uur of vier had ik genoeg van het kerkelijk-historisch gedoe en heb ik een uurtje gespijbeld.
Volgend jaar is BeNeDeLim een thuis-wedstrijd, want dan wordt de dag georganiseerd door het RHCL en Valkenburg. Ik ben benieuwd...

2 opmerkingen:

 1. Luud De Brouwer26 juni 2011 om 16:44

  Er was geen "thema", gewoon een gezellig samenzijn met eten, drinken en relipraat? 

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, geen thema en alleen 't verhaal van Thiery had een expliciete band
  met archieven. Ik weet niet of dat gebrek aan "hoger" gebruikelijk is
  in Limburg...
  Maar ik heb wel interessante, werkgerelateerde gesprekken gehad met
  allerlei mensen.

  2011/6/26, Disqus <>:

  BeantwoordenVerwijderen