zaterdag 10 juli 2010

Heilige Isidorus, wat zoek ik?

Naar aanleiding van een vraag van Anja Feijen heb ik nu al weer een tijdje rondgeklikt op Heiligen-3s.nl: "De website met meer dan 5266 heiligen (4538 afbeeldingen) en 3766 voornamen!"
Heerlijk, al die heiligen met hun gruwelijke levensbeschrijvingen op een rijtje:
De beeldschone Agatha, die weigerde de minnares van een landvoogd te worden. Om haar op andere gedachten te brengen werd ze gemarteld en toen dat niet hielp (gek he!) sneed die landvoogd haar borsten af. Uiteindelijk liet hij haar over brandende kolen trekken tot ze stierf.
Sint Agatha wordt meestal afgebeeld met haar borsten op een schaaltje en omdat men die 'bolletjes' vaak aanzag voor broodjes, is ze onder andere patroonheilige van de bakkers. Is het niet prachtig!
Of de heilige Laurentius, patroonheilige van de archivarissen, zoals jullie allemaal weten, die terwijl hij geroosterd wordt zegt: "Keert u me maar om, want deze kant is gaar."
De heilige hierboven is Sint Isidorus van Sevilla, die vanwege zijn bijna alomvattende kennis door de vorige paus tot patroon van het internet is uitgeroepen. Nu snap ik ook Isidorusweb en misschien Isidorus.Als laatste het verhaal van Antonius van Padua, die van Heilige Antonius, beste vrind, maak dat ik m'n dossiers vind. Antonius ging preken in Rimini, maar de inwoners negeerden hem. Teleurgesteld en boos ging hij naar het strand om dan maar voor de vissen te preken, die zouden tenminste wel luisteren. En geloof het of niet, maar: "Zodra hij het woord richtte tot de golven van de zee, kwamen van alle kanten vissen aanzwemmen en stelden zich in rijen voor hem op, de kleintjes helemaal vooraan in het ondiepe water, de grotere op de achterste rijen. Door met hun staart bewegingen in het water te maken, gaven ze hun instemming met Antonius' woorden te kennen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten