vrijdag 12 november 2010

Gelezen: Paul Auster - Man in the dark

Een oude man, literair criticus August Brill, is na een auto-ongeluk enigszins aan bed gekluisterd en  leidt ook nog aan slapeloosheid. Hij woont in bij zijn gescheiden dochter en zijn ongelukkige kleindochter bivakeert daar ook.
Om de nachten door te komen en in een poging een paar verschrikkelijke herinneringen op afstand te houden verzint Brill verhalen. In de eerste helft van het boek verteld hij het verhaal van een man die in een fictief Amerika terecht komt, een Amerika dat niet in oorlog is met (of in) Irak, maar waar een tweede burgeroorlog heerst. Dit verhaal wordt halverwege de nacht (niet toevallig ook halverwege het boek) abrupt afgebroken, omdat Brill zijn kleindochter, die ook last van slapeloze nachten heeft, over zijn vrouw gaat vertellen.
Uiteindelijk beschrijft Auster toch de verschrikkelijke beelden die Brill en zijn dochter en kleindochter maar niet kunnen vergeten tot in detail. En eigenlijk is dat jammer, omdat de tweede helft van het boek nu wel heel verklarend is tegenover het eerste deel. Waarschijnlijk was het toch indrukwekkend geweest als het allemaal iets geheimzinniger was gebleven.

Man in the dark anders
Op zoek naar wat meer info over dit boek, kwam ik trouwens nog een paar interessante links tegen:
Man in the dark is ook de eerste 3D-film ooit door een Amerikaanse studie gemaakt, in 1959 al.
En www.maninthedark.com verwijst naar het 3D-mannetje hieronder, dat je met je muis kunt besturen, weird!


Gelezen tussen 03/11/2010 en 08/11/2010

Gerelateerd
Invisble - Paul Auster

Geen opmerkingen:

Een reactie posten