Veel mensen richten zich tot het Letterenhuis met de vraag hoe ze met hun archief moeten omgaan. Hoe ze het moeten bewaren, en of ze hun e-mails niet beter kunnen uitprinten. Dit boekje biedt een antwoord op deze en andere vragen - of in ieder geval een leidraad.Het boekje omvat in totaal twintig tips voor het bewaren van analoge en digitale archieven, variƫrend van
TIP 1:tot
Bewaar documenten in een ruimte waar de temperatuur niet onder de 18° en 21° Celsius komt. Het is vooral belangrijk om grote schommelingen in temperatuur te vermijden. Als het kan, vermijd dan plaatsen als de zolder, de kelder of de garage.
TIP 20:
Een betekenisvolle naam is een begin, maar hoe meer informatie over het document wordt toegevoegd, hoe makkelijker de documenten terug te vinden en te identificeren zijn. Aan een fotobestand kan bijvoorbeeld plaats, datum en een korte beschrijving worden meegegeven.
Tenslotte wordt aan het eind nog verwezen naar verschillende websites met meer informatie: eDavid (uiteraard), maar ook naar de 3D-tour "How to care for... " van Canadian Heritage op en het Workbook on Digital Private Papers van het project Personal Archives Accessible in Digital Media. Al vind ik die laatste niet erg gericht op leken, verwijzen naar ISAD(G) is bijvoorbeeld misschien wat veel gevraagd.
Ik heb al eerder geroepen dat ik het tijd vind voor een vergelijkbare Nederlandse uitgave en als ik het goed begrepen heb, gaat DEN hier in het najaar mee aan de slag.
Zonder jurk niets om te doen opwaaien is te bestellen bij het Letterenhuis (telefonisch via +32 3 222 93 20 of digitaal via letterenhuis@stad.antwerpen.be). Helaas is het boekje niet digitaal beschikbaar.
Uhm...: "niet onder de 18 en niet boven de 12 Celsius komt". Welke temperatuur is dat? Jouw typo of staat het zo in het boekje.
BeantwoordenVerwijderenDank je Luud, mijn typo. Zal ik straks corrigeren.
BeantwoordenVerwijderen2010/7/30, Disqus <>: