maandag 17 augustus 2009

Onderlangs - Paul Bogaers

OnderlangsEerder vroeg ik me af of Onderlangs van Paul Bogaers spielerei was. Gezien de tijd die de auteur in het boek heeft gestopt en gezien de serieusheid van 't boek, denk ik niet dat het als spielerei  betiteld kan worden. Maar een goed boek is het ook niet. Ik ben halverwege gestopt.

"Aan het schrijven van dit boek is geen pen of tekstverwerker te pas
gekomen; van de eerste tot de laatste letter is het opgebouwd uit
bestaande zinnen, verzameld uit meest oude en obscure boeken met titels
als 'Moeilijke meisjes', 'Hoe leer ik goochelen', 'Veertig jaren
speurderswerk' en 'De onzichtbare slaat toe'.  Met
eindeloos schuiven en plakken heeft Paul Bogaers een geheel nieuw en
oorspronkelijk verhaal weten te maken uit louter 'gebruikt' materiaal.
Het resultaat van dit tijdrovende procédé – dat de schrijver vijftien
jaar bezig hield! – is humoristisch, prikkelend en uiterst verrassend;
een boek dat je letterlijk niet zou kunnen verzinnen." (bol.com)

"Humoristisch, prikkelend en uiterst verrassend" blijkt een aanbeveling die vergelijkbaar is met apart. Oftewel: mijn smaak is het niet.
Ik moest nu en dan licht glimlachen, maar ergerde me na verloop van tijd steeds meer aan het onsamenhangende, repetitieve verhaal, waarin veel te veel woorden gebruikt werden om iets te zeggen. Het hoofdstuk waarin in gestopt ben, was een soort hallucinante droom over een naakte vrouw op straat, geloof ik. Maar 't kan ook iets heel anders geweest zijn.

Ik snap eerlijk gezegd ook niet waarom je op deze manier een roman zou schrijven. Waarschijnlijk is de diepere filosofische idee dat alles al een keer gezegd en bedacht is, maar dat idee is toch ook al zo oud. Waarom zou je dat nog willen aantonen?

Maar, je moet nu en dan een heel slecht boek lezen, om daarna de goede boeken weer beter te waarderen.

2 opmerkingen:

 1. Dag Ingmar,

  Paul Bogaers is een kunstenaar / fotograaf en heeft vanuit een heel ander concept dit boek samengesteld. Dit concept zal niet altijd tot een leesbaar geheel leiden, maar origineel is het in ieder geval wel. Hij woont en werkt in Tilburg.

  Groet

  Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Yvonne,
  Dank voor je reactie.
  Ik snap wel dat Bogaers niet geprobeerd heeft een leesbare roman te schrijven. Maar eerlijk gezegd is me niet duidelijk geworden wat hij dan wel geprobeerd heeft.
  Dat kan natuurlijk ook komen doordat ik het misschien gewoon niet lang genoeg volgehouden heb en te vroeg gestopt ben met lezen.
  Ik vind het wel op een bepaalde manier bewonderenswaardig dat hij in staat is geweest om zo lang op deze manier met teksten bezig te zijn en uiteindelijk toch een redelijk leesbare tekst te construeren.

  BeantwoordenVerwijderen