woensdag 22 mei 2013

Monique Jacobse krijgt haar identiteit terug

Born in Holland, childhood in USA, puberty in Bilthoven until I was murdered, then Lubeck/Utrecht.
Het citaat hierboven komt uit de twitterbio van Monique Jacobse. Het is een wonderlijke bio en een wonderlijk verhaal.
De kortste samenvatting komt van de website van de rechtspraak:
Een vrouw die in 1987 dood was verklaard, heeft woensdag in Utrecht haar identiteit van de rechter teruggekregen. De officier van justitie vroeg de rechter, tijdens de besloten zitting op 18 april 2013, om doorhaling van de akte van lijkvinding omdat zij kon aantonen dat Monique Jacobse in leven is. De rechtbank oordeelde dat er, mede op basis van een in 2012 door het NFI uitgevoerd DNA-onderzoek, voldoende bewijs is dat de vrouw in kwestie inderdaad Monique Jacobse is.
Akte van lijkvinding
Op 24 oktober 1976 werd in de toenmalige gemeente Maarn een lijk, ook wel het Heulmeisje genoemd, van een onbekend persoon gevonden. Jaren later werd met nieuw technisch onderzoek met voldoende mate van zekerheid vastgesteld dat het moest gaan om het sinds 1975 vermiste meisje Monique Jacobse. Daarop werd in 1987 een akte van lijkvinding opgemaakt.

Monique Jacobse nam, na jaren vermist te zijn geweest en inmiddels een volwassen vrouw, in 2006 contact op met haar zus. 
Hier vind je de volledige uitspraak.
In onderstaande EenVandaag-uitzending wordt het verhaal uitgebreid uit de doeken gedaan, al blijven er enorme witte vlekken in zitten.
sitestat
De tweede helft van de reportage is ook fascineren, omdat daarin uit de doeken gedaan wordt hoe de politie op dit moment nog op zoek is naar de identiteit van het dode meisje dat in 1976 gevonden is. 

Gerelateerd

Plaatje: van de EenVandaag-website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten