De komende weken wordt er flink gefietst in Belgie.
Gisteren was Dwars door Vlaanderen, vrijdag is de E3-prijs, zondag Gent-Wevelgem, dan dinsdag tot en met donderdag de Driedaagse De Panne-Koksijde. Zondag 31 maart is de Ronde van Vlaanderen, 3 april de Scheldeprijs, 10 april de Brabantse Pijl en nog een week later de Waalse Pijl. 21 April wordt het dan afgerond met Luik-Bastenaken-Luik. (En tussendoor zijn ook nog Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race, maar die zijn niet in België).
Bij al die koersen zijn signaleurs of seingevers nodig: mensen met fluoriserende hesjes, een fluitje en een vlag, die de weg afzetten en het publiek attenderen op de naderende renners. En bij Gent-Wevelgem en ook bij de Ronde van Vlaanderen zit daar een probleempje, een informatie-probleempje.
Het Nieuwsblad schreef dit weekend:
De 72-jarige man die in Menen al 35 jaar zorgt dat er seingevers staan bij de doortocht van wielerwedstrijd Gent-Wevelgem, ligt al een week in een coma. Volgende week zondag is het Gent-Wevelgem, maar niemand weet waar André Lecluysse (72) de lijst met namen van de veertig seingevers heeft gelegd.Het probleem is nog niet helemaal opgelost, maar voor de toekomst hebben ze in Menen wel al een oplossing bedacht:
[...]
André Lecluysse is een man van de oude stempel. Een man aan wie je geen computer en gsm gesleten krijgt. Nee, Lecluysse neemt zijn vaste telefoon, belt zijn vaste seingevers op en maakt met hen afspraken over waar ze moeten staan. Dat alles schrijft dan op fiches. Als de seingevers geen telefoon hebben, dan schrijft Lecluysse hen wel een brief. Zo is het altijd al gegaan.
‘Maar een tijdje geleden kreeg André een – laat me discreet blijven – gezondheidstoestand . Sommigen zeggen dat het een trombose was, maar ik doe niet mee aan die speculaties', zegt Marc Cael, voorzitter van de Koninklijke Wielerbond van Menen. ‘Feit is dat André sinds een week in een coma ligt. Hij kan dus niet praten en zeker niet zeggen waar zijn papieren liggen met de namen van de seingevers. Ambetant, want normaal moeten we acht dagen voor de koers de namen van de seingevers doorgeven. Dat zal dus niet gaan.'
Vanaf nu gaan we wel alles op computer zetten en voor iedereen toegankelijk stellen. En wanneer André Lecluysse uit zijn coma ontwaakt en hersteld is, kan hij naadloos in het nieuwe systeem meeschuiven.Dat laatste weet ik niet zo zeker, maar dat eerste lijkt me wel verstandig, al zou ik een beetje opletten met "iedereen" toegang geven.
Plaatje: Jan Raas wint de Amstel Gold Race in 1980. Waarschijnlijk kijk ik ter hoogte van de meest rechtse renner net over het dranghek heen. Foto via Gahetna.
Leuk, die foto; ik zou je niet hebben herkend... ;-)
BeantwoordenVerwijderenNee, he? Maar nu je het weet zie je het meteen...
Verwijderen