De foto hierboven dateert uit 1906 en de werkkamer van de dichter
J.H. Leopold staat er op afgebeeld. Mijn oude hoogleraar Dick van Halsema kwam de foto tegen in "een nogal ongeordende verzameling papieren over van alles met, in en rond" de familie Leopold. Veel had nauwelijks met de dichter te maken, maar over deze foto schrijft Dick op de
website die
Tirade speciaal aan deze foto heeft gewijd:
Toen ik hem voor het eerst zag (achterop stond al dat het de werkkamer van de dichter was) was dat de historische sensatie in optima forma. Het is de legendarische kamer in Rotterdam waar Leopold bijna dertig jaar heeft gewoond (al zijn er bij de vaststelling van de woonplek of -plekken van Leopold in Rotterdam een paar complicaties, zie elders in dit nummer) en waarvan we, anders dan bij andere grote schrijvers uit Leopolds tijd, geen voorstelling hadden omdat er geen afbeelding van bekend was. Ik denk dat Leopold de foto zelf gemaakt heeft (vandaar ook de lege stoel) en dat er een argument is om hem te dateren op 1906.
Verschillende auteurs hebben artikelen geschreven over de kamer en enkele objecten op de foto, maar er is ook een 'crowd sourcings vraag' aan gekoppeld:
Er staat van alles op de foto dat nog niet is opgehelderd. De muziek op de piano is volgens een kenner niet van Beethoven. Van wie wel? Het is de bedoeling dat de foto zijn vragen door blijft stellen op deze website. Interactieve hermeneutiek. Als dat begrip nog niet is uitgevonden, doen we het hierbij cadeau aan de wereld.
Op de website staat een foto van
4003 x 3699 pixels zodat je alle details kunt bekijken. Dus als je de partituur herkent of weet welke stèle links hangt, laat je Dick dat dan even weten?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten