dinsdag 9 augustus 2011

Mooiste TV (uit Duitsland en België)

"In de aanloop naar de 60ste verjaardag van de Nederlandse televisie schrijven redacteuren over dierbare tv-herinneringen." 
Vorige week ging het in de NRC onder bovenstaande "aankeiler" over de VPRO-kindertelevisie die ik ook nog gezien heb: onder andere Rembo & Rembo en Theo & Thea. Dat artikel congrueerde met een gesprek over een kinderserie dat H en ik hadden boven een bord ravioli in Murazzano en een conversatie met een paar generatiegenoten op het terras in Bonvicino - onder het genot van olijven, wijn en worst - over Duitse televisieseries. En alsof het nog niet genoeg was, schreef Edwin vorige week ook nog over vier TV-zenders die hij als kind kon ontvangen en vertelde Step Vaessen zondagavond ook over de Duitse televisie die ze als kind in Simpelveld bekeek..
Zoals Yvette schreef: op woensdag-middag - maar in de vakanties rond Kerstmis en Pasen ook op andere dagen - zond de Duitse TV (ik denk de ARD, maar het kan ook de ZDF zijn geweest) heel veel kinderprogramma's uit. Zo heb ik Pippi Langkous, Nils Holgerson, Heidi, Calimero en nog zo wat series volgens mij eerst in het Duits gezien en later pas de Nederlandse versies. Maar de echt Duitse series staan me het beste bij:
Löwenzahn, met Peter Lustig, een soort educatief-programma alla Willem Wever. Hierboven kun je een uitzending bekijken;
Meister Eder und sein Pumuckl, dat wonderbaarlijke getekende mannetje in de echte wereld;
Die Sendung mit der Maus, die zo mooi "klik-klik" met zijn ogen knipperde;
Ravioli, over een stuk of vier, vijf kinderen van een gezin die om de een of andere reden zonder ouders thuis bleven en moesten overleven op een voorraadkast vol blikken ravioli.
Het typische is, dat ik vroeger nooit het idee heb gehad dat ik niet verstond wat ik zag en dat mijn passieve kennis van het Duits nu nog heel erg goed is. Via Twitter bleek dat ik niet de enige was.
Mijn kinderen weigeren tegenwoordig trouwens naar Duitse programma's te kijken. "We verstaan er niets van!"
Overigens hadden wij in Zuid-Limburg ook nog de luxe van Belgische zenders: RTBF, BRT 1 en later BRT 2. RTBF keken we nooit - mijn passieve kennis van het Frans is dan ook belabberd - maar ook de BRT zond spannende kinderseries uit. Ik kan me in ieder geval nog Merlina herinneren, met de mooie, blonde Ann de Schrandere (Dit plaatje is natuurlijk niet uit Merlina, maar uit de film Zaman.  Ik kan me dit beeld uit die film wel nog herinneren. Ze zei tegen haar vader iets als: "En als je niet op let, ga ik naar Brussel en daar krijgen ze me helemaal!")

En nu vraag ik me af:
Konden kinderen in zeg Noord- of Zuid-Holland of Utrecht eind jaren zeventig, begin jaren tachtig echt alleen naar Nederland 1 en 2 kijken?
En de tweede vraag:
Wat vond jij mooie kindertelevisie?

Gerelateerd
Rod Stewart bij Dokkum vermoord

15 opmerkingen:

  1. Naar Duitse tv kijken is volgens mij iets typisch Limburgs. Maar misschien gebeurde het ook in de andere grensgebieden. Mijn Brabantse vrienden (de meeste althans) weten in ieder geval niets over de Duitse tv-programma's van vroeger.

    In mijn jeugd was er overigens Telekids. Villa Achterwerk keek ik nooit. Alles wat ik daarover weet, weet ik van mijn Brabantse vrienden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Telekids, jij bent echt nog een jonge gast ;-)
    Blijkbaar keek men ook in het oosten van Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen naar de Duitse TV. Klik maar. 

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoho, Marco. Als Brabander heb ik ook meegedaan hoor! En Duits voetbal ...

    Ravioli: http://www.youtube.com/watch?v=2T8ZlB3vM_M

    Trouwens, van Sandokan bij Zomergasten zondag kwam ook vanalles terug ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nee, Sandokan zei mij helemaal niets. Ik denk dat ik daar toch iets te jong voor ben (1974). @emijnsbergen:twitter  schreef trouwens een paar jaar geleden ook al over Sandokan: http://www.edwinmijnsbergen.nl/2010/01/klassiekers-deel-82-sandokan.html

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik moest er wel om lachen zondag. Moest ook meteen weer aan die klassieker denken. Interessanter nog: met de mention in Disqus betrek je me voor het eerst in een blogconversatie. Had het al eens getest, maar toen werkte het niet. Het kan dus wél? Je hebt toch niets speciaal ingesteld daarvoor, of wel?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nee, niets speciaals ingesteld, maar je moet wel de juiste en volledige twitter-naam na de @ zetten en dan ook nog op de "twitter-regel" klikken... Snap je?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik snap 'm @emijnsbergen en @ingmario dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Confronterend: ik ben toch wel een paar jaar ouder dan jij :-)
    Maar inderdaad ook in Noord-Limburg keken we meer naar de Duitse tv dan naar de Nederlandse. Ik herinner me dat ik Catweazle in het nagesynchroniseerde Duits beter snapte dan de Nederlands ondertitelde versie.

     

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja, Catweazle is van ruim voor mijn tijd ;-)
    Ik kan me trouwens ook herinneren dat mijn ouders (maar ook mijn grootouders) ook vooral naar het Duitse en Belgische journaal keken, ipv het Acht uur Journaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Opgegroeid in de kop van Noord-Holland kende ik inderdaad alleen Nederland 1 en 2... Ravioli moet dus ooit eens op de Nederlandse tv zijn uitgezonden, want dat heb ik gezien! De andere series zeggen me niets.
    Van vriendinnen uit Groningen en Drenthe weet ik dat ze idd naar Duitsland keken (één spreekt er alleen daardoor redelijk Duits ;-)) en van mijn Zeeuwse nichtjes hoorde ik verhalen van de Belgische tv.
    Tjonge, wat een arme jeugd heb ik gehad dan ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ravioli is inderdaad ook door de KRO uitgezonden, in 1985 en in 1989: http://www.kindertv.net/series/2126-ravioli. 
    Ach, arme jeugd, jullie hadden in ieder geval wel de zee in de buurt.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Geen Duitse TV, wel Engelse. DJ Cat (met Linda de Mol) van sky-channel? En MTV natuurlijk, ik herinner me een blij figuur met een bril die een brieven- en videoclips rubriek deed.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. O ja, DJ Kat... Wikipedia leert dat dit vanaf 1986 op Sky werd uitgezonden: http://en.wikipedia.org/wiki/The_DJ_Kat_Show Ik moet toch eens uitzoeken vanaf wanneer wij "kabel" hadden, want ik kan me dit wel herinneren...
    Die man met die bril was misschien Marcel Vanthilt, die samen met de geweldige Ray Cokes iets op MTV deed (ook vanaf ca 1987 denk ik)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik was op zoek naar de naam van dit kinderprogramma. Het programma (de meneer zelf) is me altijd bijgebleven. Op een leuke innemende manier wist hij mij toch altijd te boeien voor zijn onderwerpen. Hij gaf je echt het gevoel dat je een onderdeel was van het programma zelf. Ik keek het en verstond het prima. Althans dat vermoeden heb ik nu. Of ik het verstond of het 'begreep' dat durf ik niet te zeggen. Ik was toen rond de 8 a 10 jaar

    BeantwoordenVerwijderen