dinsdag 2 november 2010

Open koffie voor Jeroen?

Gisteren aanwezig geweest bij het afscheid van Jeroen van Oss als gemeentearchivaris van Utrecht. Het was een aangename bijeenkomst waar ik onder andere Bart Ballaux (die van dat geweldige onderzoek) voor de eerste keer gesproken heb.
Het "formele" gedeelte bestond uit vier mensen die Jeroen toe mochten spreken: directe collega's Aat in 't Hout en Bernhard Mantel hadden een vermakelijke voordracht onder de titel "Jeroen is..." en Dick de Maa ("van de 'overkant'") vertelde hoe hij de samenwerking vanuit de gemeente Utrecht met de gemeentearchivaris had ervaren. Het hoogtepunt was echter de toespraak van Annelot Vijn. Zij beschreef hoe Jeroen tussen zijn vorige verblijf in Utrecht en nu veranderd was van een "thee drinker" in een koffie-fetisjist. Zij had daarom een Open Coffee-making Information Model ontwikkeld, waarvan ze het vereenvoudige model toelichtte.

Voor de "ingewijden" een hilarische pastiche, terwijl de archivistisch iets minder onderlegden waarschijnlijk niet snapten waarom die rare archivarissen zo hard moesten lachen om het maken van een kopje koffie.
Tot slot vertelde Jeroen nog even over de redenen waarom hij terugkeerde naar het Gemeentearchief Rotterdam en sprak hij nog enkele welgemeende, lovende woorden over Het Utrechts Archief en zijn tijd daar.
Gelukkig voor ons allemaal neemt hij geen afscheid van de archiefwereld.

4 opmerkingen:

  1. Leuk bedacht, dat OCIS.
    Staan de termen BEAN, CIP en CUP ook nog ergens voor? (Qua volgorde had ik eerder bean, cup, cip verwacht, vandaar mijn vraag.)

    Zelf heb ik eens met een oud-collega de CCO-functie uitgewerkt. De Chief Coffee Officer als sturende factor van de bedrijfscultuur, waarbij wij er voor pleitten deze functionaris op hetzelfde niveau als de CFO in te schalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @C.H.I.D.O. BEAN weet ik niet, CIP was het Coffee Information Package, CUP is gewoon kopje. Maar waarom zou BEAN CUP CIP logischer zijn?
    (Je kunt iets trouwens ook dood-analyseren hoor...)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Net als cup gewoon kopje is, is de bean gewoon de koffieboon...

    Inderdaad, het was een geweldige presentatie van Annelot met een hoog insidergehalte. Ik heb het naderhand nog aan diverse mensen van de gemeente Utrecht moeten uitleggen...

    Bernard

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Blijft leuk.

    @Ingmario: Eerst de bean, dan de coffee in een cup en dan neem je pas een cip.

    @Bernard @Ingmario
    BEAN = Brown Eatable Aromatic Nut
    CUP = Coffee Usability Package oid

    De Chief Coffee Officer (CCO) zou dit model goed kunnen gebruiken voor het toetsen van de kwaliteit van het product, de doelmatigheid van het proces, voor een self-audit of voor een risico-analyse bij verandermanagement-issues ;-)

    BeantwoordenVerwijderen