woensdag 15 januari 2014

Offene Archive 2.1: Ingmar aufs Deutsch

Had ik al verteld dat ik begin april een lezing in Stuttgart ga houden?

3 en 4 april vindt in Landesarchiv Baden-Württemberg – Hauptstaatsarchiv Stuttgart de tweede "tagung" plaats van Archive 2.0, een beetje de Duitse 'zuster' van Archief 2.0. Twee jaar geleden, tijdens de eerste bijeenkomst, heeft Chris daar al verteld over forums, chat en Archief 2.0. Deze keer mogen Anneke van Waarden-Koets van het Zeeuws Archief en ik voor de Nederlandse inbreng zorgen.
Mijn lezing heet E-Government 2.0 und Soziale Netzwerke in den Niederlanden en daar kun je twee dingen uit opmaken. Allereerst dat ik ga proberen om het in het Duits te doen. Mijn passief Duits is uitstekend, ik versta en begrijp praktisch alles, met dank aan de Mainzelmännchen en de Duitse kindertelevisie op woensdagmiddag in het begin van de jaren tachtig. Maar een half uur aan een stuk spreken en daarna vragen beantwoorden is een ander chapiter. Ik ben benieuwd...
Het tweede dat je uit die titel kunt opmaken is dat ik ongeveer hetzelfde ga vertellen als tijdens de KVAN-dagen van 2010 in Kerkrade (dat was trouwens ook op een haar na in Duitsland). Uiteraard pas ik het een en ander aan, we zijn ondertussen vier jaar verder en het publiek is overwegend Duits, maar de kern blijft hetzelfde:

Web 2.0 (wat een ouderwetse term ondertussen) en social media zorgen voor archiefstukken, die grotendeels over het hoofd worden gezien.

En net als in Kerkrade ben ik van plan weer met een filmpje te beginnen. Deze keer niet met muziek van Eva de Roovere, maar met de schattige France Gall die over computers zingt, in 1968!


Also...

Gerelateerd
Archiveren 2.0 tijdens KVAN-dagen
Der Computer - Planned obsolescence
De mooiste TV (uit Duitsland en België)

Plaatje: bewerkte uitsnede van een foto van Wolf Archivar

3 opmerkingen:

 1. Vindt het vooral erg stoer dat je het in het Duits gaat doen... Succes met de voorbereidingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat vind ik ook! Ik waag me er niet aan. Engels past ook beter bij het onderwerp waarvoor ik gevraagd ben. Ik mag een presentatie houden over Follow An Archive en Ask Archivists.En daarbij is de voertaal tenslotte ook Engels ;-)
  Succes met de voorbereidingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je Chris en Anneke. Nu kan ik natuurlijk niet meer terug...

  BeantwoordenVerwijderen