donderdag 14 november 2013

Genocide Archive Rwanda

Commemoration photograph of three children and a woman laying wreaths on a mass grave in front of a crowd of people.
Petra Links van het NIOD zit op dit moment in Kigali in Rwanda. Dat ze daar natuurlijk niet alleen is om mooie jurkjes te laten maken, beschrijft ze hier:
Het haalbaarheidsonderzoek waarvoor ik op dit moment in Rwanda ben, richt zich op het bewaren en beter toegankelijk maken van aan de genocide gerelateerde archieven die op verschillende plekken in het land liggen. Het NIOD heeft een adviserende rol in het onderzoek dat word uitgevoerd door het Genocide Archive Rwanda.
De archieven die worden betrokken in het haalbaarheidsonderzoek, worden beheerd door verschillende organisaties. Zij hebben de archieven vaak ook gevormd of verzameld. Het is bijzonder rijk materiaal: kranten, tijdschriften, foto’s, memoires, dagboeken en projectverslagen. De archieven documenteren onder meer de geschiedenis van Rwanda voor de genocide, de genocide zelf en de opbouw van de het land sinds 1994. Het onderzoek naar de haalbaarheid van een samenwerking tussen het Genocide Archive Rwanda en de instellingen die eigenaar zijn van de archieven is cruciaal om conclusies te trekken over wat nodig is om deze archieven beter te bewaren en toegankelijk te maken. 
En eind oktober was Petra te gast bij Lunch! van de NCRV.
Hieronder kun je het indrukwekkende gesprek naluisteren:


De foto hierboven komt uit de fotocollectie van Genocide Archive Rwanda.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten