vrijdag 16 augustus 2013

Activists guide to archiving video

Witness is een mensenrechten-organisatie die in 1992 is opgericht door good-old Peter Gabriel en zich vooral richt op het gebruik van videomateriaal bij het aan de kaak stellen van mensenrechtenschendingen. Directe aanleiding voor het oprichten van Witness waren de amateur-opnamen van de mishandeling van Rodney King.
Een van de doelen van de organisatie is ervoor zorgen dat mensen die misstanden filmen dat goed en veilig doen. Daarvoor hebben ze op hun indrukwekkende website allerlei en tips staan, variƫrend van handleidingen voor het blurren van gezichten tot het houden van interviews. Vorige maand hebben ze daar een gids voor het archiveren van digitale video's aan toegevoegd. De doelgroep is volgens eigen zeggen natuurlijk mensenrechtenactivisten en -organisaties, maar eerlijk gezegd is de inhoud voor iedereen, inclusief overheden, relevant.
Bij mij konden ze in ieder geval al niet meer stuk na de volgende beschrijving van wat archiveren wel en niet is:
Archiving is… a general term for the range of practices and decisions that support the long-term preservation, use, and accessibility of content with enduring value. In this Guide, our focus is on your digital videos.
Archiving is … an ongoing process that begins when a video is created and continues infinitely into the future.
Archiving is…a process that can be incorporated into your existing video work-flows
Archiving is … a way to ensure your videos remain authentic and intact, so you can use them as evidence.
Archiving is … a way to ensure your videos are available, findable and playable long into the future.
Archiving is NOT… a one-time action.
Archiving is NOT… putting your videos on a hard drive and leaving it on a shelf.
De gids is met 108 pagina's redelijk uitputtend en aan de orde komen onder andere metagegevens, bestandsformaten en opslagmedia.
Iedereen die digitale filmpjes maakt en die willen bewaren zou er op zijn minst even door heen moeten klikken. En als je bij een organisatie werkt die om wat voor reden dan ook videofilmpjes maakt en je bent verantwoordelijk voor het bewaren daarvan, dan zou ik de gids zeker lezen.

Gerelateerd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten