woensdag 18 juli 2012

En weer staat een gemeentehuis in brand

Omroep Brabant meldt vanmorgen dat rond half vier vanmorgen bij de brandweer de melding binnenkwam dat het gemeentehuis van Waalre in brand stond. Vermoedelijk gaat het om een aanslag!
Volgens de politie lijkt het erop dat het pand verloren gaat, zo is het monumentale gedeelte inmiddels volledig afgebrand. Het gemeentehuis in Waalre bestaat uit een oud gedeelte en twee nieuwe gedeeltes die later zijn bijgebouwd. Het oude gedeelte is een Rijksmonument uit 1929. De politie gaat uit van opzet maar over de reden van de aanslag is nog niets bekend. Zodra het sein brandmeester wordt gegeven, kan ze starten met een onderzoek naar de brand.

Buurman hoort harde klap
Een buurman van het gemeentehuis hoorde in de nacht van dinsdag op woensdag rond kwart voor drie een harde klap, gerinkel en een ontploffing. Vervolgens hoorde hij een auto weg rijden. "We zijn meteen gaan kijken en zagen een brandende auto in de vooringang van het gebouw staan. Ook aan de zijkant van het pand stond een auto tegen het gebouw en in de fik. Het is onwerkelijk dat dit in zo'n rustig dorp gebeurt." Een van de auto's is een donkere Volkswagen Golf.
Wat dit voor de archieven van een gemeente betekent, zagen we eind 2010 in Voerendaal, toen daar het gemeentehuis volledig afbrandde.
Het "voordeel" in Voerendaal was echter dat de archiefruimte destijds gebouwd was als archiefbewaarplaats en volledig onder de grond lag. Hierdoor zijn de dossiers die daar lagen alleen nat geworden. Ander voordeel voor Voerendaal was dat hun hele ICT-omgeving (servers etc) niet in het gemeentehuis stond, maar vijftig kilometer verderop. Mede daardoor kon de gemeente snel weer redelijk functioneren.
Maar ook in Voerendaal waren alle "lopende" zaken, die op de afdelingen of bij DIV in de paternosterkast lagen, verbrand.
Ik weet nog niet hoe het met de archiefruimte en de ICT-systemen van Waalre zit. Dat ga ik zo maar eens uitzoeken.

Aanvulling
Op Youtube zijn al een paar filmpjes gepubliceerd. Onder andere dit:


Aanvulling
De loco-burgemeester over wat er allemaal weg is:Gerelateerd

Plaatje: Omroep Brabant

Geen opmerkingen:

Een reactie posten