donderdag 26 juli 2012

Documentaire over het Rosetta-project

Mooi filmpje over het Rosetta-project van Long Now, met een heel klein Nederlands tintje.

Als je $10.000 over hebt, kun je een "Lifetime Membership" van Long Now kopen en krijg je een exemplaar van de Rosetta-schijf er gratis bij.

Gerelateerd

2 opmerkingen:

 1. Robert Gillesse26 juli 2012 om 10:04

  Toch is het idee dat je voor de echt lange termijn (100 jaar en meer) informatie op tastbare dragers moet hebben volgens mij een denkfout. Dit project doet mij ook denken aan de mijn inziens krampachtige Duits-Zwitserse projecten om digitale informatie op duurzame micro- of speelfilm te zetten (
  http://www.imaging.org/IST/store/epub.cfm?abstrid=45330 ). Vanuit gedachte: zo lang je het kunt beethouden, bestaat het.


  Informatie echt levend houden - ipv bevriezen op onveranderlijke en ontoegankelijke dragers - is denk meer een zaak van steeds opnieuw aanpassen aan nieuwe dragers en nieuwe eisen. Mooie taak voor onze kinderen!


  En mocht onze beschaving echt teloor gaan, tja, waarom ook niet, misschien een duurzaam geheugenkaartje van een paar exabyte en een schermpje op zonne energie? :-) Wat een baan (maar helaas: http://longnow.org/jobs/), dat je over dit soort dingen de hele dag na mag denken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Robert Gillesse Het Rosetta-project doet beiden: die prachtige schijf als een analoge back-up, terwijl alle digitale informatie in diverse bestandsformaten wordt opgenomen in The Internet Archive: http://archive.org/details/rosettaproject
  Ik denk dat de schijf ook (deels) gezien moet worden als een soort pr-gimmick (dat klinkt negatiever dan ik bedoel) die gebruikt wordt om mensen de problematiek van duurzame toegankelijkheid en het verlies van talen duidelijk te maken.

  BeantwoordenVerwijderen